perjantai 18. helmikuuta 2022

Perennapenkkejä Osa 1

Muutaman kesän ajan olen tehnyt talon takapuolelle uutta puolivarjoisaa aluetta. Loivasta rinteestä paljastui sammalen alta kaunis kallio, jota paljastin pikkuhiljaa. Kesällä 2020, istutin kallion alaosaan kasveja, jotka sietävät runsasta kevätkosteutta, sillä kalliolta valuu vettä sulamisaikaan. Viime kesänä monivuotiset kasvit kukkivat ensimmäistä kertaa.
Alueen alkupäässä kukki alkukesästä esikkoa ja arovuokkoa. Sitten tulivat kukkaan vaaleankeltainen tarhakullero ja tummanpunainen kurjenpolvi. Välissä on myös muutama kuunlilja. 
Toisesssa päässä penkkiä kukkivat alkukesästä särkynytsydän yhdessä rönsytiarellan kanssa sekä kaunislehtinen rotkolemmikki, jota ei nyt ole kuvissa.
Tummakurjenpolvi 'Samobor' ja tarhakullero 'Cheddar' sopivat mielestäni ihanasti yhteen väreiltään ja muodoltaan.
Kesäkullero 'Golden queen' kukki hieman myöhemmin.
Pohjanrantakukka 'Robert'ja 'Blush'
Penkin toisessa päässä kasvavat rantakukat aloittivat kukinnan todella myöhään, vasta syyskuussa. Jotenkin eivät meinanneet millään lähteä ollenkaan kasvuun. Ne taisivat kärsiä keskikesän kuivuudesta ja paikka ei ehkä ole riittävän aurinkoinen.

Sitten muutama kuva suuren tuijan ympärillä kasvavista perennoista. Paikka on kuiva ja pääosin varjoisa.
Pikkutöyhtöangervoa ja valkoista kesäpikkusydäntä yhdellä sivulla.
Olen vähitellen lisännyt ympärille erilaisia jaloangervoja, kuunliljoja, haltiankukkia, rönsyakankaalia, valkotäpläimikkää,  
Ukonkelloa ja hopeatäpläpeippiä sekä valkotäpläimikkää
Keväällä tuijan alla kukkii valkotäpläimikkä ja kiurunkannus.
Vähän myös muuta kevätväriä tuijan alta.

11 kommenttia:

 1. Antoipa postauksesi paljon ajattelemisen aihetta! Hyviä kasviyhdistelmiä olet hankkinut. Minulla on tarhakullero 'New Moon' varjopuutarhassa, mutta se jää ikävästi korkeiksi kasvavien pionien taaksi. Ehkä 'Cheddar' olisi hieman korkeampi ja parempi vaihtoehto.
  Ollapa ihan oma kallio puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo Cheddarkaan ole varmaan paljon korkeampi. Kiva, jos sait jotain uutta mietittävää näistä. Tuo kallio oli yllätys, en tiennyt sen olemassaoloa, kun taloa ostettiin. Vasta myöhemmin sen hoksasin sammalen alta.

   Poista
 2. Tuo kallio on niin upea! Tummakurjenpolvi ja 'Cheddar'-kullero sopivat tosiaan hienosti yhteen ja muutenkin penkin kasvivalinnat ovat mielenkiintoisia. Tuijan luona olevassa penkissä taas valkokirjavat kasvit erottuvat kivasti tuijan vihreydestä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallio on kyllä kiva,ntykkään siitä paljon. Tuo paikka on vähän haastava kasvien suhteen. Jätin penkkiin paljon soraa ja tein runsaan kohopenkin, kun paikka on todella märkä ja jäinen keväällä.

   Mukavaa viikonlopun jatkoa.

   Poista
 3. Kyllä on kauniita istutuksia ja kasvit kasvaa runsaina. Jospa tuo rabtakukkakin kasvatteli ensin juuristoaan ja kukkii sitten paremmin tulevina vuosina. Ja tarvitaanhan sitä kukintaa oikeastaan mihin aikaan kasvukaudesta tahansa, aina yhtä ihanaa se on💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo rantakukka saa vielä mahdollisuuden. Pelkäsin vaan, ettei ehdi ollenkaan kukkia, kun jurotti. Taisi kevätrouta olla vaan niin ankara tuossa kohden.

   Poista
 4. Hienoja väriyhdistelmiä ja lehtiperennoja! Olitpa keksinyt oivallisesti tehdä istutusalueen tuohon kosteaan kallion juureen. Siinä saavat vettä ja ravintoa ja mahtaako myöhemminkään ihan kuivaa olla, eikö tuohon laske sadevedetkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä kyllä kuivui kun oli todella pitkä hellejakso ilman sateita. Jätin penkkiin paljon paikassa ollutta soraa ja tein kohopenkin, joten ei pidätä hyvin kosteutta. Kalliolta kyllä tulee vettä, jos sataa.

   Poista
 5. Kauniita kukkia! Oletpa saanut aikaan hienon uuden alueen sinne talon taakse. Ja ihana yllätys, että sellaista kaunista kalliota paljastui sammalen alta. Kallio ja kukat sopivat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Positiiviset yllätykset ovat aina tervetulleita.

   Poista