sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Puolivarjon ruukkutarha

Minulla on eri asuinpaikoissa ollut usein varjoisia parvekkeita ja kuisteja, joten olen joutunut löytämään niihin sopivia kasveja kesäksi. Nuo paikat ovat olleet melko varjoisia, mutta kaikissa on ilta-aurinko paistanut jonkin verran.
Lumihiutaleita on monen värisiä. Ne kukkivat paremmin, jos eivät ole aivan kaikkein varjoisimmassa paikassa tai saavat valoa ainakin jonkin aikaa päivästä.
Kerran asuin kerrostalossa ja kasvatin parvekkeella kärhöä, jonka talvetin kerrostalon kellarissa. Parvekelaatikoissa oli kesäkukkana sekaisin kesäpikkubegoniaa, ahkeraliisaa, lumihiutaletta sekä kuunliljaa.
Onnenkäenkaali 'Iron Cross'
Onnenkäenkaalit ovat kaunislehtisiä kasveja ja sopivat ilman kukkiakin kasvatettavaksi. Kasvi kasvatetaan keväällä pienistä kävyistä. Myös täyskasvuisia kasveja on myynnissä.
Vaula on amppelikasvi, joka kannattaa laittaa sellaiseen paikkaan, missä kukkien variseminen ei haittaa.
Vaula
 
Ahkeraliisan kerrottukukkainen muoto eli ruusuliisa kukkii runsaasti ja kauniisti varjossakin.
Muratit ovat kiva lisä kesäkukkien joukkoon. Pienikukkaiset orvokit kukkivat ja pysyvät kauniina syksyyn saakka, kun paikka ei ole paahteinen. Ne voi myös talvettaa maahan istutettuna ja usein ne myös leviävät siemenestä. Muratit voi talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa jopa ihan huonekasvina.
Monivuotisia kasveja eli perennoja voi käyttää ruukkukasveina varjossa. Varsinkin varjon perennat menestyvät hyvin. Kuvassa muratin lisäksi kuunliljoja.
 Ruukkupuutarha ison puun alla.
Myös huonekasveja voi pitää kesäkukkina. Olen koonnut niitä kasvitikkaille vanhojen esineiden kanssa.
Huonekuuseni on kasvanut ja tuuheutunut kesällä valtavasti kuistin rappusella, mihin käy valo hiukan enemmän.
Varjoisen kuistini valoisin paikka löytyy rappusilta, jonne laitan varisevia ja valoa enemmän tarvitsevia kasveja. Pienet perennojen jakotaimet ruukutan joskus kasvamaan ja vahvistumaan varjoon. Ne ovat nättejä koristeita vaikka samanlaisissa saviruukuissa ryhmään kerättyinä.
 
Varjoisan paikan kesäkukkia on paljon muitakin. Pari vuoota sitten kasvatin verenpisaroita. Myös esim. apinankukat ja erilaiset begoniat viihtyvät paremmin vajossa kuin paahteessa.

Olisi kiva kuulla, jos sinulla on jotain vinkkejä tai kokemuksia varjoisamman paikan kesäkukista.

13 kommenttia:

 1. Oi kesä, valo ja moninaiset kesäkukat!

  VastaaPoista
 2. Ihania ja niin kesääsiä yhyristelmiä. Sulla näyttää olevan hyvin varijooset paikat hallus.

  VastaaPoista
 3. kauniita yhdistelmiä. kerrottu ahkeraliisa yksi mun lemppareista, leikkimökin kukkalaatikko varjossa suurimman osan päivää, siinä yleensä ollut joka kesä juuri ahkeraliisoja. hankin viime viikolla Kukkatalosta istukkaita, lumihiutaleita, petunioita ja pelakoita. en ole muuten koskaan aiemmin ostanut valmiita pistokkaita, nyt päätin kokeilla ku on enempi aikaa kaikkeen tälläiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ennen ostanut noita esikasvatettuja taimia, mutta omat jatkokasvatusmahdollisuudet ovat niin huonot, että aion nyt ostaa taimet valmiina. On sitten kiva, kun saa heti kesäkuun alusta kukkivaa, eikä tarvitse odotella.

   Poista
 4. Oih, tulipa kesäiset muistot koti-Suomesta mieleeni! <3
  Minulla oli aina viiruhelpiä ruukuissa ja se onkin mitä mainioin ruukkuryhmiin tuomaan eloa! Eikä leviä ruukusta mihinkään! ;)

  Kauneutta ja elämäniloa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiruhelpi voisikin olla kiva ja se vousi olla helppo talvettaa maassa. Kiitos vinkistä :) Voimia ja iloa näihin päiviin sinullekin!

   Poista
 5. Niin kauniita kasveja ja vanhoja esineitä! Minä käytän työpaikallani paljon orvokkia ja murattia. Eräässä varjopaikassa minulla on vanhoja rautapatoja, joihin istutan muratin ja orvokkien lisäksi eri värisiä keijunmekkoja, bataattia ja kuunliljaa. Syksyllä istutan ne kukkapenkkeihin tai osan vien talveksi kellariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja istutusideoita sinulla. Se on hyvä, jos voi talvettaa kasveja kellarissa. Olisipa kiva nähdä kuvia istutuksistasi.

   Poista
 6. Niin kaunis postaus sulla täällä, ihania kesäisiä kukkia!

  VastaaPoista