tiistai 17. maaliskuuta 2020

Mummonpalsami kesäkukkana

Meillä on vielä piha lumessa ja sulapaikoissakin on maa umpijäässä, joten pihakuulumisia ei vielä ole. Siksi ajattelin vielä palata hiukan menneeseen puutarhakesään kuvin ja ajatuksin. Kerron  kokemuksiani kesäkukista. Nyt esittelen mummonpalsamin, jota kasvatin viime kesänä ensimmäistä kertaa. Kasvi ei ollut minulle ennestään tuttu, vaikka kysessä onkin vanha "isoäitien ikkunalla kasvattama kasvi".
 
 
 
 
Mummonpalsami
Impatiens balsamina

Mummonpalsami on sukua ahkeraliisoille ja sateenkaaripalsameille eli uudenguineanliisoille. Jotkut sekoittavat tämän jättipalsamiin, joka on samaa palsamien sukua, mutta mummonpalsamista poiketen monivuotinen Suomen ilmastossa.

Mummonpalsami on yksivuotinen kasvi, joka kylvetään siemenestä tai kasvatetaan pistokkaasta. Siementen kerääminen omasta kasvista on mahdollista. Itse kasvatin nämä kasvit ostosiemenistä. Siemenet itivät nopeasti ja kasvoivat taimivaiheessa todella nopeasti, joten kyseessä on todella helppohoitoinen kasvi. Latvominen on suositeltavaa, niin kasvi tuuheutuu.

Aluksi kasvatin kasvia sisäkasvina (mikä on mahdollista), mutta puolivarjoisa ikkuna osoittautui liian hämäräksi, kasveista ei tullut kauniita ja ne eivät kukkineet. Kun vein kasvit ulos puolivarjoisalle kuistille (voimakas iltapäivä- ja ilta-aurinko, varjoisa aamupäivällä), kasvit alkoivat selvästi kukoistaa. Myös tiheän, suuren raidan alla padassa valkoiset mummonpalsamit viihtyivät hyvin. Minulta jäivät siemenkodat huomaamatta tai sitten pakkaset tulivat liian aikaisin, joten omista kasveista en saanut siemeniä talteen. Kukat olivat kauneimmillaan syyskuussa. Ehkä ne nopeakasvuisina olisivat kukoistaneet jo aiemmin, jos olisin osannut viedä ne ulkokustille aiemmin.

Tykkäsin kasvin sävyistä, kasvutavasta sekä helposta kasvatuksesta niin paljon, että aion kasvattaa näitä jatkossakin, kun paikkakin on valmiina mietittynä tuohon varaston kuistille. Voin suositella näitä niillekkin joilla ei ole paljon kokemusta kasvien kylvämisestä; ovat yhtä helppoja kuin samettikukat ja krassit.

14 kommenttia:

 1. Kaunis vanhanaikainen kasvi jota soisi näkevän enemmänkin!

  VastaaPoista
 2. Kesä ja kukkaset; aivan ihanaa! <3

  VastaaPoista
 3. Kauniita, noita voisi itsekin joskus kasvattaa.

  VastaaPoista
 4. Oi, niin tulee mieleen muistoja äidistäni! Hän kasvatti mummobalsameita museomme rakennusten ikkunoille vuosi vuodelta. Itse joskus kokeilin,mutta huonolla menestyksellä. Pitäisikin kokeilla uudelleen.

  VastaaPoista
 5. Liekkö tuo samaa sukua, mutta meidän liiterin takana kasvaa tuota kasvia villinä, ja se leviää helposti, pitääpä ottaa kuvia siitä kun kesä saapuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kasvaa varmaan haitallusta vieraslajia eli jättipalsamia, mikä leviää kovasti. Tämä mummonpalsami on eri kasvi, eikä leviä luontoon. Kuuluvat kyllä molemmat samaan palsamien sukuun.

   Poista
 6. minulla on samankaltainen muisto kuin eevireginalla mummonpalsamista, äitini kasvatti sitä lapsuudenkotini verannalla. erivärisiä mummonpalsameja ikkunalaudat täynänsä. kaunis, perinteinen ja todella helppo hoitoinen kukka kuten kirjoitit. valitettavasti meiltä löytyy tuota jättipalsamiakin, haitallista vieraslajia, mistä on todella hankalaa päästä kokonaan eroo, vaik kuinka paljon kitkee taimia. niiden siemenpankki tuntuu olevan loputon!
  huomioni kiinnittyi tuohon valkoiseen kukkaan yhdessä mummonpalsamien kanssa. kävin eilen siemenostoksilla, löysin miinanköynnöksen siemeniä. olisiko tuo Sinun kukka samaa miinanköynnöstä? jos on, niin toivoisin siitä kokemuksiasi, koska en ole aiemmin kasvattanut miinanköynnöstä.
  aurinkoista kevätpäiväntasausta Sinulle, odotan jo seuraavaa kesäkukkapostaustasi innolla:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättipalsami on inhottava :( Tuo valkoinen kukka ei ole miinanköynnös, vaan tuoksumiekkalilja. Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

   Poista
 7. Voisit varmaan korjata tekstiin ettei jättipalsamikaan ole monivuotinen. Lisääntyy siemenistä ja on helppo hävittää.

  VastaaPoista