maanantai 31. elokuuta 2015

Tervetuloa syys

 
Ensimmäinen punahattu kukassa meidän mökkipuutarhassa ja heti siinä on neitoperhonen.
 
Armeniankurjenpolvet ovat kukkineet yhtämittaa jo kaksi kuukautta. Miten kauan meinaavat vielä jatkaa! Nyt kaverina kukkii väriminttu 'Beauty of Cobhamn'.
 
Useat liljat ovat siitä hankalia, että ne aukeavat niin myöhään, että aina saa jännittää ehtivätkö ne aueta ennen pakkasia ollenkaan. Ainakin meidän piha on niin kylmässä paikassa, että liljojen kasvatus on onnenkauppaa. Eikä mukuloistakaan aina ole takuita, että talvehtivatko. Nyt tämä yksi kerrattukukkainen oriental-liljan varsi on aukaisemassa kukkarypästä. Aivan ihastuttava tapaus! Ja mikä tuoksu! Arvatkaa pystynkö kulkemaan ohi tuoksuttelematta melkein joka kerta tätä kukkakimppua.
 
Isohirvenjuuri on kasvanut yli 2 metrikseksi. Jouduin kiipeämään korkeammalle ja vaihtamaan teleobjektiiven, että saan edes jonkinlaisen kuvan koivun oksien välissä hoippuvasta kukkavanasta. Sitruunaperhonen melkeinpä asuu aina tässä kasvissa sen kukinnan ajan.
 
Hiipparoin viikonloppuna aamulla metsäistä mökkitietä pitkin pyjama päällä, kun kohtasin itselleni uuden kasvin, purtojuuren. Purtojuuresta kerrotaan Luontoportin sivuilla näin: "Purtojuurta on aikoinaan käytetty värinä, mausteena, teenä ja rohdoksena syyhyyn, rohtumiin, tulehduksiin, märkiviin haavoihin, jopa kuppaan ja ruttoon. Legendan mukaan näin monin tavoin ihmistä hyödyttänyt kasvi ei miellyttänyt paholaista. Sielunvihulainen koetti päästä purtojuuresta eroon puremalla siltä juuren pois. Purtojuuren pystyjuurakko todellakin lahoaa vanhuuttaan kärjestään, aivan kuin se olisi purtu poikki altapäin." Purtojuuresta tykkäävät perhoset ja hyönteiset.
Samalla aamukävelyllä näin syksyn. Tervetuloa syyskuu.

5 kommenttia:

 1. Ihania syystunnelmia. Perhosia alkoi näkyä loppukesästä, meillä on näkynyt paljon amiraaleja. Yöt ovat muuttuneet kylmiksi, mutta toivottavasti kukilla on vielä paljon aikaa ennen halloja.

  VastaaPoista
 2. Cheri, olen ihmetellyt, kun monet kehuvat, että amiraaleja on paljon. Meille heikäläiset eivät ole koskaan löytäneet, muita perhosia kylläkin.

  VastaaPoista
 3. Oi mikä lilija, ihana! Neitoja täälä vaa lentelöö, muita ei näy.

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia sinulla täällä blogissasi! Ja aivan ihana tunnelma.
  Onneksi olkoon, voitit Sarin puutarhat -blogin arvonnassa Natria-luujauhon. Ilmoittele postitusosoitteesi sarinpuutarhat@gmail.com
  Mukavaa syyskuun alkua! Terkuin Sari

  VastaaPoista
 5. repaleinen hämisverkko laukaisi lallattelemaan "ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun", vaik ihan oikeasti haluan nauttia täysin rinnoin syksyn kuulaista päivistä ja toivonmukaan myös räiskyvästä ruskasta:))
  kannatti hiipparoida aamutuimaan, niin viehättäviä kuvia

  VastaaPoista