perjantai 3. helmikuuta 2023

Unikot

Unikot ovat yksi suurimmista suosikeistani kylvettävissä kesäkukissa. Aina suorakylvökset eivät ole onnistuneet, joten panostin nyt kylvöön enemmän. Suurin osa unikoista oli arvontavoitosta saatuja sekotuksia ja vanhoja pussinpohjia. Enimmäkseen kylvöksistä tuli korkeita oopiumunikoita ja jonkun verran pioniunikoita ja silkkiunikoita. Korkeimmat unikot kasvavat yllättävän isoiksi ja vaativat tilaa ja tuentaakin sateella. Pienet silkkiunikot ovat kivoja reunaan ja pysyvät nätisti pystyssäkin.
Kylvin unikkoja uuteen kukkapenkiin aukkopaikkoihin ja tyhjään päätyyn jossa ei ollut vielä istutuksia. Isommille unikoille oli hyvä, paksu ravinteikas maa, pienemmille tuli ohuempi ja hiekkaisempi alusta. Kannoin kylvöalustaksi pintamaahan toisesta paikasta vanhaa ja köyhempää multaa jota sekoitin hiekkaan. Alla oleva musta multa olisi saattanut olla liian ravinteikasta kylvöalustaksi. Isoimmat alueet peitin harsolla ettei kissa kuopsuta maata ja jotta kosteus säilyisi paremmin eikä rikkaruohojen siemeniä lentäisi kylvösten joukkoon.

 

  
Unikot ovat kiehtovia, kun niitä on vaikka minkä näköisiä ja värisiä.

Silkkiunikko Morher of Pearl on maalauksellisen kaunis. Tässä ne kasvavat värikäslehtisten keijunkukkien vieressä.

Kaliforniantuliunikkojakin löytyy erilaisia. Tällä kertaa kylvetyistä tuli lumoavan sävyisiä ja kivasti monikerroksellisia. Tykkään näiden tillimäisistä lehdistäkin ja hauskoista suipoista nupuista. Paikka oli todella paahteinen ja kuiva, mutta kummasti aina kasvavat tuossa vaikka toki kylvöksiä ja taimia saikin kastella ahkerasti.
Toisessa kohtaa kasvoi tällaista todella hehkuvan sävyistä kaliforniantuliunikkoa.
Tällaisia kukkataunnelmia tähän viikkoon talven keskelle.

11 kommenttia:

 1. Hienot tunnelmat latasit. Varsinkin toinen kuva pioneista auringon värjääminä on hyvin kaunis ja tunnelmallinen. Pioneista löytää monenlaista luonnetta.

  VastaaPoista
 2. Ilollahan tällaisia värikkäitä kaunottaria katselee. Muotoja ja sävyjä löytyy varmasti jokaiseen makuun.

  VastaaPoista
 3. Onpa hauskan näköistä, kun unikoita on perennojen joukossa, täytyypä kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Unikko onkin aivan upea kukka. Mutta enpä ole tiennytkään, että niitä on noin monennäköisiä! Se on siis myös monipuolinen kukka.

  VastaaPoista
 5. Upeaa unikkoloistoa! Jos noissa oli seassa niitä täältä voittamiasi siemeniä, saitkin oikein hyvän valikoiman eri värejä. Tuliko sinulla samaan penkkiin sekaisin noita ripsureunaisia melko yksinkertaisia ja muhkean kerrannaisia? Olen nimittäin miettinyt, vaikuttaako kasvualustan kosteus- ja ravinnepitoisuus terälehtien määrään vai onko osa vain perimältään yksinkertaisia ja osa kerrannaisempia? Kuvista ei ihan saa selvää, ovatko lähekkäin kasvavat yksilöt yhtä kerrannaisia vai eivät. Itselläni oli vain muutama taimi siellä täällä, joten ei pystynyt vetämään ihan varmoja johtopäätöksiä aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne taisi olla sinun sekoituksesta sekä ripsuiset yksinkertaiset että muhkeat kerratut ( ellen muista väärin) ja kasvoivatkin sekaisin. Noita muhkeita oli vain muutamia. Kyllä ne ovat ihan omaa lajketta nuo kerrannaiset. Ainakin tuota alimman kuvan vanhaa roosaa on ollut myytävänä ( se ei ollut sinun siemenistä ja kasvoi eri penkissä). Jännä kun jotkut ostosiemenet eivät idä ollenkaan ja sitten tuollaiset kerätyt siemenet mitä sinulta sain itivät ihan mielettömän hyvin. Kiitos vielä sinulle 😍

   Poista
  2. Sinulla itivät sitten paremmin kuin minulla :D Olen aikoinaan ostanut vain yhden pussillisen pioniunikkosekoitusta, jossa oli eri värejä. Alkuun suurin osa oli muistaakseni kerrannaisia ja kaikki ripsureunaisia mutta aikaa myöten siementaimiin on ilmestynyt myös sileäterälehtisiä yksinkertaisia. Tämän postauksen neljän ensimmäisen kuvan unikoista mikä tahansa olisi voinut löytyä myös täältä, samoin kaliforniantuliunikon jälkeen tulevien neljän kuvan unikot. Ihmeellisen paljon niissä voi värimaailma varioida, kun pääsevät risteytymään vapaasti.

   Poista
 6. Olipas ihana postaus niin kauniita kaikki .Kiitos 😀

  VastaaPoista
 7. Toinen toistaan upeammat unikot. 😊😊

  VastaaPoista