lauantai 11. helmikuuta 2023

Itse kasvatetut kesäkukat

Ensinnäkin kiitos kaikille edellisen postauksen kommentoijille. Sitten tämän kertaiseen kesän 2022 aiheeseen.

Laitoin kevätkesällä melko paljon kesäkukkia suorakylvöksinä. Esikasvatin oikeastaan vain zinniat ja daaliat ja tietenkin oli joitakin ulkoeteisen vaatekomeron yläkaapissa talvetettuja kasveja, joista muun muassa kerron seuraavassa postuksessa. 

 

Kukkaympyrässä, joka on sekä vanhaa, suurta kaivonrengasta että sen ympärille tehtyä kukkapenkkiä, kasvaa aurinkoisen paikan kasveja. Renkaassa kasvoi erilaisia daalioita, zinnioita ja krasseja. Renkaan ulkopuolella kasvaa pääasiassa perennoja ja yrttejä.

Kaktusdaalia Preference kasvoi suureksi ja kukkia oli valtavan paljon.

  

Tässä osa ympyrän monivuotisista kasveista eli oreganoa ja renkaan sisällä kasvavaa suikeroalpia.

 

Paikalle kylvettyä krassia Alaska Salmon Orange. Tykkään tästä krassista sen kirjavien lehtien vuoksi. Kukat siedän pörriäisten vuoksi, sillä ne rakstavat niitä. SIninen on monivuotista iisoppia.

 

Zinniat olivat pääosin sekoitelmaa Peaches and Cream. 

 

Nämä kasvoivat toisessa paikassa. Zinniat itivät niin hyvin, että taimia tuli yli tarpeen, joten istuttelin niitä muuallekkin.

 

Kukkaympyrä oli perhosten suosiossa. Se suorastaan kuhisi erilaisia perhosia parhaimpina päivinä. Ötökat tykkäsivat myös valkoisesta daaliasta.

Tykkään melkeinpä enemmän yksinkertaisista daalioista ja sama mieltä ovat perhoset. Tässä kukkii Topmix Pink.

Unikkopenkissä kukki loppukesästä isosilkkikukkaa, jonka kylvin myös suoraan penkkiin. Se on ollut suosiossani jo monta vuotta, koska kasvaa helposti, on melko korkea, jämäkkävartinen ja ei pelkää pakkasia.

 

Tässä silkkikukkaa kukkaympyrässä kärsämöiden kanssa syyskuussa. Pakkanen on tässä vaiheessa vienyt jo daaliat ja zinniat.

 

Silkkikukka


Edellisten lisäksi kasvatin myös muun muassa kuvan olkikukkia, kesäharsoja ja auringonkukkia.

Loppuun vielä kosmaskukat, joita en tiennytkään kylväneeni. Koivun alla on kuiva rönttösmaa, jossa ei tahdo kasvaa mikään. Olen luovuttanut sen suhteen, ja annan kasvaa villisti melkeinpä mitä lystää. Siihen onkin tullut kiva kannusruohonurkkaus. Joskus aikoinaan mökillä olen koettanut kasvattaa kosmoskukkia, mutta en onnistunut niissä. Nyt sitten täysin hoitamatta (en kastellut kertaakaan) kasvoi tähän kahta eriväristä kosmosta. Kiva kasviyllätys loppukesään.

7 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia vaikka kuinka paljon. Alaska Salmon Orange -krassia ihailin jo viime kesänä monissa blogeissa, mutta itseltä jäi hommaamatta. Nyt laitoin nimen muistiin. Silkkikukatkin ovat upeita. Onpa petollista katsella näitä upeita kukkakuvia. Tulee välittömästi "tuota pitää hankkia ja tuota ja tuota" -ilmiö.

  VastaaPoista
 2. Oi oi miten ihanaa kukkaloistoa. Kyllä on ihanaa, että kevät ja kesä tulee. Itse ostan kukat valmiina puutarhalta, koska taimikasvatus on mitä on. Saan aikaiseksi pitkiä kaatuvia rutkuloita. Syyksi olen havainnut kotimme selektiivilasit, jotka eivät läpäise valoa samoin kuin normaalit lasit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään, että sellaisia laseja on olemassa.

   Poista
 3. Hyvä valikoima kesäkukkia. Upeat daaliat ja kauniita zinnioita. Kannatti kasvatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä se aina kasvatusvaivan lopulta palkitee kuitenkin.

   Poista
 4. Todella kaunista katseltavaa. Silkkikukat ovat tosi ihania ja niitä olen itsekin joskus siemenistä kasvattanut ja mainioiksi todennut. 🌸

  VastaaPoista