perjantai 17. helmikuuta 2023

Kesäkukkia ruukuissa

Olen vähentänyt ostettujen kesäkukkien määrää ja laittanut ruukkuihin enemmän eri tavoin talvetettuja tai kylvettyjä kasveja.
 
Pelargonit kärsivät kesän myrskyistä, kun ne tippuivat tuulen mukana tuosta hyllyltä. Ensi kesäksi pitää keksiä parempi systeemi. Tuo kun on ainoa paikka missä niitä voi kasvattaa. Vasemmalla oleva onnenapila Iron Cross talvehtii ulkoeteisessä ja siitä saan joka kevät lukuisia jakopaloja ruukkuihin laitettavaksi.

Kuvan neilikka osoittautui sitkeäksi sissiksi. Se kukki vielä lokakuussa, vaikka lunta ja pakkasta oli tullut sen niskaan monta kertaa. Ruukkuneilikat ovat ehdottomasti ostoslistallani seuraavanakin kesänä.

Koristeapilat ovat niin reheväkasvuisia, että niiden kanssa ei mahdu ruukkuun juuri muuta. Talvetan nämä apilat maassa lehtikarikkeen alla.
Suklaakosmosta en ole saanut talvetettua. Ruukussa myös lumihiutaletta ja koristeapilaa. Lumihiutaleesta katkeaa helposti istuttaessa oksia. Kannattaa muuten tökätä  katkennneet oksat pistokkaina multaan, vaikka jonkun istutuksen juurelle aukkokohtaan. Siellä ne juurtuvat ihan huomaamatta uusiksi kasveiksi. Muurin päällä kasvaa luonnostaan heinäkasveja. Päätin jättää ne kasvamaan taustalle koristeeksi. Muurissa kasvaa myös koristeellisia luonnon saniaiskasveja.

Talon kuisti on aika varjoinen, joten rappusilla kasvaa varjon kasveja, kuten ruusuliisaa ja verenpisaroita. Huonekuusen tuon myös aina kesäksi rappusille. Syksyisin suurin ongelma on miten saada leveäksi kasvanut huonekuusi mahtumaan ovesta sisälle ja aina saa sovitella kuinka se mahtuu olohuoneeseen.

Olen hyväksynyt myös begoniat kesäkukiksi. Nättejähän ne ovat ja jaksavat kukkia koko kesän.

Pihan sisääntulossa maantien varressa on tuulinen ja paahteinen paikka. Miljoonakellot ovat menestyneet tässä hyvin, samoin suoraan ruukkuun kylvetyt krassit. Laitoin tähän nyt myös oranssia olkikukkaa, jotka ostin valmiina ruukkukukkina.

Ennen krassien kukintaa tässä kasvoivat kevään jäänteinä oranssit orvokit.
Tässäkin kasvaa tsinnioita ja suoraan ruukkuun kylvettyinä kääpiösamettikukkaa.
Keijunmekkoruukun reunalle kylvin tätä ihanaa krassia Alaska Salmon Orange.
Laitoin poistomyynnistä pelastettuja euron ruukkudaalioita isoon ruukkuun koristeheinän kanssa.
 
Kelta-apinankukka on jo ties kuinka vanha. Talvetan sen ulkoeteisen kaapissa yhdessä daalian juurakoiden kanssa
Amppelimansikka on viihtynyt tässä jo kaksi kesää. Talveksi hautaan sen maahan ja keväällä istutan uudelleen amppeliin.


Sitä aina ihmettelen, että miksi jotkut kasvit vaihtavat kesän aikana väriä. Ostin tämän kerrottukukkaisen miljoonakellon vaaleanpunaisena ja syyskesällä se oli kirkkaanpunainen. Taustalla näkyy roskiksesta pelastettuja ruusuja jotka kukkivat talveen saakka ruukuissa.

9 kommenttia:

  1. Onpa kauniita ruukuissa kasvavia kesäkukkia. Näissä silmä lepää.

    VastaaPoista
  2. Tuli ihana kaipaus kesään kun katselin kukkakuviasi. Mikä väriloisto. Itse olen juuri tuonut pelargoniat kellarista ikkunalaudalle ja odotan niiden kasvukautta. Olen kuljetellut niitä kaupungin ja kodin väliä 15 vuotta :-) eli niillä alkaa olla jo tunnearvoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargoniasi ovat kyllä arvokkaita, kun niillä on noin pitkä historia.

      Poista
  3. Ihanaa ja monipualista kukkaloistua. Mullaki o vähenny huamattavasti ostokesäkukat siitä, mitä enimmillään oli. Talavetettavia o nii palio. Neilikat kannattaa laittaa talaveksi maahan. Sain kesällä -21 ruukkuneilikan ja sopivan pötin puuttees kaivoon sen maahan. Se talavehtii hyvin ja kukkiiki viimme kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla neilikan talvehtimisesta maassa. Saatoin muuten minäkin laittaa nuo ruukkuneilikat maahan syksyllä, ihan kokeeksi, että jos vaikka sattuisivat talvehtimaan.

      Poista
  4. Minäkin olen vähentänyt kesäkukkien ostamista. Pelargoniat talvetan sisällä, osa selviää, osa ei. Samoin daaliat autotallissa. Viherkasveja voisi vissiin viedä ulos kesän ajaksi, ja siten vihreyttää terasseja niillä.

    VastaaPoista