torstai 7. tammikuuta 2021

Puutarhavuosi 2020

Jos tänne blogiini vielä joku löytää, aikomuksenani on käydä talven aikana läpi puutarhani tapahtumia viime kesän ajalta. Aion kertoa nyt ensin suuren kaivonrenkaan muutoksesta kukkaympyräksi. Myöhemmin kerron muun muassa kallioalueen muutostyöstä, uudesta pihapolusta, kesän ruukkuistutuksista, perennaryhmistä, alkukesän sipulikukista, unikoista, perhoskukista jne. Luvassa on siis paljon kukkaisia ja värikkäitä kuvia, kesän tunnelmaa, joten silmäkarkkia löytyy myös niille, joita puutarhatyöt eivät muutoin kiinnosta 😁.

Pihalla on suuren raidan vieressä isokokoinen, puun juurien vuoksi vinossa oleva betonirengas. Se on toiselta puolelta haljennut, joten sitä ei voi oikaista. Halusin naamioida ja hyödyntää renkaan osana pihaa, sillä se on hyvin paahteisella paikalla. Suurin osa pihasta on muutoin melko varjoisaa. Rengas oli nurmikolla, joten aloitin projektin kaivamalla sen ympärille istutusalueen. Samalla maalasin renkaan spraymaalilla ruosteen sävyisäksi, sillä pihalla on muitakin ruosteen värisiä elementtejä.


Tilasin puutarhamyymälöistä kesän aikana kaksi kertaa kotiinkuljetuksena ja postitoimituksena perennoja, joita istutin renkaan ympärille multa-alueelle. Väleihin kylvin unikkoja, jotta saisin ensimmäiseksi kesäksi jotain kukkivaa. Renkaaseen ostin paikalliselta torilta yksivuotisten kukkien taimia ja renkaan keskelle laitettuun pataan istutin kasvattamiani ykivuotisia köynnöksiä. Polut tein kierrätysmateriaalista. Käytävien alle laitettu hiekkakin löytyi omasta pihasta.
Koska halusin häivyttää renkaan vinouden pois kasveilla, lisäilin alkukesästä istutusten lomaan mm. krassia. Tässä vaiheessa kasvit olivat vielä pieniä, mutta kasvoivat kyllä nopeasti.

Jokaiseen lohkoon laitoin erilaisia kasveja. Tässä kukki iisoppia ja sinistä unikkoa.
Kosmoskukkaa ja krassia.
Krassi kasvoi niin suureksi, että peitti kesän aikana alleen muut kesäkukat.
Tässä istutukset kukkeimmillaan elokuussa.
Punakärsämöt ovat hyviä paahteisen paikan perennoja. Tässä istutuksessa niitä kasvaa kahta eri väriä: kuvan punaista ja alemman kuvan upeaa oranssinkeltaista terracottaa. Penkin reunassa vaaleanpunaista tuliunikkoa.
Alueen monivuotiset istutukset tulevat vielä muuttumaan ja renkaan sisällekkin kaipaan parempia ideoita. Nyt renkaassa kasvoi monenlaisia kasveja, kuten erilaisia daalioita.
Osa perennoista ei vielä näin ensimmäisenä kesänä kukkinut, mutta se ei haitannut, kun väleihin istutin ja kylvin kesäkukkia. Heinäksi istutin kuivimpaan paikkaan hopeatoppoa, kun sen pitäisi talvehtia meilläkin.

Kerron myöhemmin lisää kesän suosikki- ja inhokkikasveista, joten tämänkin istutuksen kasvista tulee vielä tarkempaa tietoa ja kuvia. Ensi kerralla sitten luvassa jotain muuta.

12 kommenttia:

 1. Siitähän tuli oikia runsauren sarvi! Ylenpalttista kukintaa! Krassit on oikeeta mailmanvalloottajia. Ihastuun varsinki nuahi pinkkiihin kärsämööhi ja unikkoohin. Minkä firman ruastesuihketta käytit? Mullon ollu käytös Bilteman, mutta miälestäni oli liian vaaliaa. Tua näyttää ainaki kuvis, olevan tummempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sparay oli Mastonin. Pohjalle olisi varmaan ollut hyvä laittaa jotain primeriä, mikä olisi peittänyt betonin huokoisuuden, sillä tuo imi pari purkkia ja vieläkin jäi vähän laikukkaaksi. Krassi on kiva aluksi, mutta oikea maanvaiva alkusyksystä. Unikoista laitan myöhemmin oman postauksen.
   VastaaPoista

   Poista
 2. Mielenkiintoisen katseenvangitsijan olet perustanut pihallesi. Eihän tuollaisen heti tarvitse olle lopullisessa asussa. Kivalta tuntuu katsella kukkakuvia. Kyllä se sieltä kesa tulee, kun vähän aikaa odotamme. Hyvaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahan ei koskaan ole valmis ja siksi onkin niin mielenkiintoista touhua.
   Hyvää vuotta sinulle myös!

   Poista
 3. No eipä huomaa renkaan vinoutta loppukesällä enää yhtään! Huikeaa kukkatykitystä! Heti tuli mieleen paahteisen paikan kasveista kangasajuruoho ja hopeahärkki, jotka voisivat näyttää kivoilta renkaan reunalta ryöpsytessään. Daaliat näyttävät viihtyvän myös hyvin. Vaikka perennat muodostaisivat istutuksen rungon, voi sinne aivan hyvin jättää tilaa myös kesäkukille. Niillä saa pidennettyä hyvin kukinta-aikaa. Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin nyt ensimmäisenä kesänä aika levoton kukkaympyrä, mutta eipä haittaa ollenkaan. Noita hopeahärkkiä ja ajuruohoa olen itsekkin ajatellut, samoin joitakin maksaruohoja. Köynnökseksi haluaisin jonkun kärhön, mutta en tiedä talvehtiiko tuossa. Voihan sitä kaikenlaista kokeilla huvikseen. Kiitos vinkeistä ja hyvää alkanutta vuotta!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. No kiva. Itse en ole ehtinyt juuri vierailla muiden blogeissa, mutta koetan parantaa asiaa.

   Poista
 5. Ihanan rehevää ja värikylläistä!

  VastaaPoista