sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Perennapenkki

Alkukesästä kukkivat tulppaanit
Nyt kerron perennapenkistä joka on hiukan keskeneräinen (ovatko ne koskaan valmiit?), mutta jo hyvinkin kukkaisa. Penkki on aika sekava, mutta värimaailmaltaan kuitenkin melko yhtenäinen, ainakin osittain. Se on vielä muotoutumassa omanlaisekseen ja osa kasveista odottaa siirtoa toisenväriseen penkkiin.

Tulppaanien jälkeen alkavat kesäkuusta lähtien kukkia perennat ja kaksivuotiset kukat.
 
Kasveja on monensorttisia, mikä ei haittaa minua. Tykkään enemmän sekalaisista, niittymäisistä kukkapenkeistä kuin yhden lajin istutuksista, jotka kyllä sopivat hyvin omanlaiseen ympäristöön, mutta ei minun pihaani.


Keskellä penkkiä kasvaa eniten äidiltä saatua kerman väristä liljaa, jalokallioista, helminukkajäkkärää ja punakärsämöä.

Etualalla kasvaa muun muassa harjaneilikkaa ja toisaalta siirrettyjä pioneja, jotka eivät ole vielä kukkineet, joten en tiedä millaisia ovat.
Tässä penkissä on myös erilaisia punahattuja, osa on vasta kesällä ostettuja, joten eivät vielä kukkineet kunnolla.
Tuoreimpaan laitaan istutin vain valkoisia, tummanpunaisia ja hopealehtisiä kasveja. Unikot ovat vallanneet tyhjän aukon tässäkin penkissä. Jännityksellä odotan minkä näköinen tämä kulmaus on ensi kesänä ja ovatko kaikki uudet istutetut kasvit talvehtineet.
Rakastan ilta-auringon luomaa hämyistä tunnelmaa tässä penkissä. Perhoset taas rakastavat päivällä auringon valoa, joka yltää tähän pohjoisrinteeseen hyvin, kun korkeita, varjostavia kasveja ei ole ympärillä.
Nuo kirkkaanpunaiset unikot eivät ihan istu tämän penkin väreihin, mutta eihän niitä voi poiskaan ottaa. Reunassa kasvaa jotain pörriäisten fanittamaa isomaksaruohoa.
Tykkään todella paljon tällaisista maalauksellisista, kimppumaisista asetelmista, joita kasvit muodostavat yhdessä monilajisissa kukkapenkeissä. Kerron myöhemmissä postauksissa enemmän yksittäisistä kasveista ja kukista, jotka mielestäni sopivat hyvin yhteen.

12 kommenttia:

 1. Kaunis, hiukan villi (hyvällä tavalla) penkki! Nuo viileän hopeiset helminukkajäkkärät sopivat todella hyvin vaaleanpuna-valkoisiin kukkiin. Tuossa auringonlaskukuvassa ja myös sitä edeltävässä kuvassa on ihana tunnelma. Jäänpä odottelemaan seuraavaa postausta, jos sieltä vaikka saisi vinkkejä hangen alla kasveja odotteleville alueille. Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa viikkoa sinullekin. Saapi nähdä minkä teeman otan seuraavaksi käsittelyyn, kun niitä kyllä riittää :D

   Poista
 2. Monimuotoisella kukkapenkillä on hyvät puolensa: koko ajan riittää kukkijoita ja jos jokin kasvi jättää kukkimatta, niin korvaajia on vierellä.

  Jos penkissä on vaikka jotakin alkukesän kukkijaa, niin tulee mieleen, että siinäkö se kesä sitten oli. Ja jos on jotakin loppukesän kukkijaa, niin koko kesän saa odottaa pitkästymiseen asti.

  Onko tuo penkkisi nurmikkoalueelle perustettu uudipenkki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on nurmikolle kaivettu penkki. Sellaisia ovat kaikki, kun täällä ei ollut valmiita penkkejä.

   Poista
 3. Kaunista on. Kukkapenkkisi ovat kuin kukkakimppuja<3
  Itsekin pidän sekalaisista istutuksista, taitaapa puutarhassani olla myös aikamoinen värien sekamelska, vaikka alkujaan olisikin ollut joku ajatus harmoniasta...

  VastaaPoista