maanantai 19. marraskuuta 2018

Syysmuistoja puutarhasta

 
 
 
 
Syskuussa, kun ilmat viilenivät, sain tehtyä enemmän pihahommiakin. Pihan ja pellon välisen rinteen raivasin pajuista ja vatukoista siistiksi. Myös pienen mansikkamaan pohjan käänsin valmiiksi kevättä varten. Pienen kukkapenkinkin tein, jotta sain jaettua rikkaruohojen joukosta talteen pioneja ja mökiltä tuotuja kasveja. Piha on aurinkoisimmassa kohdassa ruohon alla hiekkasoraa, joten kuoppien kaivaminen on todella hidasta ja työlästä. Myös multaa kuluu runsaasti, kun kasvualusta täytyy vaihtaa kokonaan. Pikkuhiljaa hyvää tulee.

Onnekseni loppusyksy on ollut lämmin, joten olen ehtinyt vielä viimehetkillä siivota pihan lehdistä ja tehdä vähän muitakin isompia projekteja (rikkaruohottuneen kasvialtaan kunnostus, epätasaisen piha-alueen tasoitus, rikkaruohottuneen multakasan poisraivaus, kuusiaidan lyhentäminen, keltakurjenmiekan jakaminen, tuoksuvatukkapensaan poistaminen jne.). Huh, paljon hommaa on ollut!

Lyhensin pihan ja tien välistä havuaitaa lisää, jotta näkymä lammelle olisi parempi. Tuosta hommasta tuli hyvää askartelumateriaalia havutöihin. Niitä ja muita uusia pihakoristeita sekä kotijuttuja seuraavalla kerralla luvassa täällä blogissa.

17 kommenttia:

 1. Kauniisti ovat kesäkukkasi kukkineet hellekesästä huolimatta.

  VastaaPoista
 2. Ihania kesäkuvia! Todellakin komeasti kukkii kesäkukat kuumuudessa :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa, että siellä on jaksettu olla paljon ahkerampana kuin meillä! Kukkapenkin sain uusittua, ja siivottua kasvimaan talvivalkosipuleita varten, sen sijaan toinen kukkapenkki jäi vaiheeseen ja varjokasvit odottamaan ensi vuotta. Kesäkukat ovat kyllä sitkeitä, orvokit kukkivat vieläkin!

  VastaaPoista
 4. Maarit, kyllä niitä tappioitakin ja kitumisia oli, mutta en muistele niitä :)

  Sari-Hanne, tervetuloa lukijaksi blogiini.

  Sohvi, ohhoh, vai kukkii orvokit vieläkin! Eihän sitä aina jaksa kesällä paljon puuhata, mutta tämä oli eka kesä uudessa kodissamme.

  VastaaPoista
 5. Onpa kauniita kesäkuvia. Kyllä tällaisia kuvia on kiva katsella nyt kun ulkona on niin harmaata. Kaikki näyttää puutarhassasi niin kauniilta ja siistiltä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Niin kaunis on tuo pyörä, onko se vanha haravakonenn pyörä? Se antaa hienon kehyksen kukille ja taustan koivu ryhdistää sen. Upeaa. Täällä on hyvä katsella Suomen luontoa tämän luonnon rinnalla.

  VastaaPoista
 7. Anneli A., kiitos. Kyllä kesäkuvat nyt tuntuvat kivoilta, tai nämähän ovat syyskuvia. Mukavaa viikkoa sinulle myös.

  Hei suomalainen Kyproksella :) Kyllä, tuo on haravakoneen puörä. Terveisiä sinne täältä pohjolasta.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia! Voi, miten kiva olikaan lukea postaustasi näin hämärän keskellä. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
 9. Kaunista kukintaa. Helle teki puutarhakesästä haasteellisen.

  VastaaPoista
 10. Kiva blogi ja kauniita kuvia hienoista sommitelmista! Olet ollut ahkera kaivuu puuhissasi, sorapohja on puutarhalle hyvä perusta, meidän kivikkorinteessä on myös sorapohja.t.puutarhurintytär

  VastaaPoista
 11. Tiiu, kiva :) iloa myös sinjn viikkoosi!

  Satu, kesä oli kyllä kaunis, mutta haastava.

  Inkeri, kiitos kommentistasi, jospa tämän soraharjun maasta olisi jotain hyötyä. Ainakaan vesi ei seiso kasvien juurilla.

  VastaaPoista
 12. Kuinka kauniit kukkapenkit ja istutukset sinulla onkaan, huokaus sentään. Syysistutuksissa huokuu rauhallisuus, syklaami on aina niin kaunis ja vielä valkoisena se on upea.

  VastaaPoista
 13. Kyllä on Ihanat kukat.
  Kaikki niin kauniita.

  VastaaPoista
 14. Niin kauniit kukat sua ovat siellä ilostuttaneet.
  Kaunis on pihasi ja on edelleen ja nyt syksyisen muotonsa saaneena!

  VastaaPoista
 15. Ihanan kutsuva etuovi kukkineen. Tällääset pitkät, lämpööset syksyt on ihan parasta aikaa touhata puutarhas. Kesä meni iha hellettä pirelles.

  VastaaPoista
 16. Kauniita kuvia! ja ihania tunnelmia.
  Tosi kivat kuvareunukset myös!

  VastaaPoista
 17. Kiitos myös lopuille kommentoijille :)

  VastaaPoista