tiistai 22. huhtikuuta 2014

Mökkipihan elämää


Mökkipihan rinteessä on tänä keväänä paljon pientä valkoista kukkaa, joka on nimeltään kevättaskuruoho. Kukka on aika vaatimattoman näköinen, mutta perhoset ja kaikenlaiset pörriäiset näyttävät tykkäävän siitä kovasti.

Sitruunaperhosia on nyt ollut paljon liikkeellä, mutta mökkipihalla näin myös herukkaperhosen, joka on minulle uusi tuttavuus.
Meillä on nyt myös uusia naapureita. En tiedä vielä miten heihin suhtautuisin. Ovat hyvin ahkeria ja tutkivat uteliaina uutta pihaansa, joka näyttää olevan aika laaja käsite. Yhteiselo sujuu ihan hyvin, jos pysyvät vaan kannossansa, johon uusi pesä on rakenteilla. Ulko-ovea en heille aukaise, vaikka kuinka koputtaisivat. Aikaisemmin heikäläisiä ei ole meidän pihassa näkynyt, joten tuntuu hiukan siltä, että pihamaan on vallannut oikea vipeltäjäjoukko.
Ei elämä heikäläisilläkään helppoa ole. Seurasin, kuinka yksi raataja raahasi toukkaa kohti pesäänsä. Matkaa oli kymmeniä metrejä. Íhmeen hyvin osaavat suunnistaa, tie kulki kohtisuoraan, pöpeliköstä huolimatta.
Meidän lähimetsässä on aika paljon hirvenpapanoita. Keksin, että niitä voisi piilottaa lannoitteeksi puutarhaan ja kompostiin. Aikaisemmin olen kantanut hirven- ja jäniksenpapanoita metsästä kotiin leikki-ikäisenä. Minusta ne olivat kauniita ja kiehtovia leikkikaluja. Äiti ei kyllä oikein tykännyt ja papanat kiikutettiin nopeasti pois leikeistäni. Olin aika pettynyt.Puutarhassa puuhatessani kuulin ihmeellistä rapinaa lehtikasasta. Ehdin nähdä silmänurkastani vilauksen ilmassa räpiköivästä sitruunaperhosesta ja sen perään loikkaavasta otuksesta, ennenkuin nopea tilanne oli jo ohi. Menin lähemmäksi ja näin suuren sammkon. Olikohan sammakko metsästämässä perhosta?
Sitruunperhonen ainakin pelastui sammkon hyökkäyksestä ja pääsi krookusbaariin mehuille.

5 kommenttia:

 1. Puolisen tuntia sitten kuvasin juuri innokkaana tuota pientä valkoista kukkaa yhdellä nurtsilla. Kevättaskuruoho siis nimeltään. Ihan uusi tuttavuus. Ihana kuva sammakosta, meni häneltä sitten eväs sivusuun. Jos jotain muuta hyvää löytäisi! :)

  VastaaPoista
 2. Upea sitruunaperhoskuva tuo viimeinen, vähän erilainen! Meillä mökillä ei ilmeisesti ollut mitään sitruunaperhosta kiinnostanutta, sillä se liihotteli metsänreunaa edestakaisin huimaa vauhtia eikä pysähtynyt mihinkään. Sitten se yhtäkkiä vain katosi. Mutta tulipa kuitenkin nähtyä tuo keltainen lepattaja!

  VastaaPoista
 3. Olet saanut niin hienoja kuvia jo perhosistaskin ja sammakoistakin.
  Mä en ole kuvia saanut ollenkaan.
  Nähnyt olen perhosen parikin kertaa, mutta kuvia en kuitenkaan ole saanut.
  Olen täällä sairastellut selkääni, joka onkin ollut aika pahana.
  Enkä senvuoksi ole pystynyt olemaan koneellakaan paljoa.
  Hetken vaan pystyn istumaan kerralla.
  Mutta tulin sullekin toivotteleen hyvää kevättä oikein paljon!

  VastaaPoista
 4. Tillariina, en muista aikaisemmilta keväiltä tuota kevättaskuruohoa, mutta ehkä en vaan ole kiinnittänyt siihen huomiota, kun on niin mitätön.

  Intianminttu, sitruunaperhoset kiitävät yleensä huimaa vauhtia, mutta nyt oli rauhallisempia yksilöitä liikenteessä :)

  Harakka, voi miten kurjaa, että selkäsi on noin kipeänä. Toivottavasti kipu helpottaa pian, että pääset kunnolla nauttimaan keväästä.

  VastaaPoista
 5. Olikin mukavaa viettää pääsiäistä mökillä, kun aurinko paistoi! Meilläkin liihottelivat sitruunaperhoset.

  VastaaPoista