perjantai 18. tammikuuta 2019

Vinkkejä jääkoristeiden valmistukseen

Minulle on tullut muutamia kyselyjä jääkoristeiden valmistamisesta. Kokosin tähän omia vinkkejä, kokemuksia ja kuvia vuosien varrelta.

 
Olen käyttänyt muotteina muun muassa muovisia ja alumiinisia vuokia, metallivateja ja piparkakkumuotteja. Periaatteessa mikä tahansa jäätymistä ja lämpötilojen vaihtelua kestävät astiat käyvät. Myös ilmapallot voi täyttää vedellä ja lasten hiekkakakkumuotteja voi käyttää. Lasi ei sovellu, sillä jääpalat irrotetaan muotista kuumalla vedellä astian pohjasta ja päältä valelemalla. Piparkakkumuotteja voi käyttää, kun laittaa ne toiseen astiaan ja täyttää sitten muottien reunoja myöten vedellä.           
Värjäykseen voi käyttää varmaan kaikkia vesiliukoisia värejä. Itse olen käyttänyt elintarvikeväriä, voimakaspigmenttistä vesiväriä, akryyliväriä. Myös punajuurilientä ja muita värjääviä mehuja voi käyttää. Myös glitteriä, hileitä, höyheniä, paperista leikattuja hiutalekuvioita, oksia ja kukkia voi käyttää koristeina. Myös tulostettuja valokuvia olen jossain nähnyt käytettävän.

Kiehuva tai hanasta otettu kuuma vesi tekee koristeista kirkkaita, kylmä vesi taas himmentää. Kiinnitykseen käytettävän narun voi laittaa astian tai muotin reunalle veteen roikkumaan jäätymisen yhteydessä, mutta kauniimman kiinnityksen saa poraamalla reiän jäätyneeseen koristeeseen kynttilän liekissä lämmitetyllä neulalla, naulalla tai meisselin terällä.          

Risuista tehty jääkoristepuu
Jos teillä on lisää vinkkejä jääkoristeiden valmistukseen, niin kertokaa ihmeessä!

9 kommenttia:

 1. Oi että etenkin nuo kukkakoristellut ovat ihania! 😍 Kiitoksia vinkeistä. 😊

  VastaaPoista
 2. Mahtavan kauniita jääkoristeita!

  En ole koskaan tehnyt yhtään.
  Voisi hyvinkin kokeilla joskus :-)

  VastaaPoista
 3. Hianoja! Tuallaasia viälä joskus teen.

  VastaaPoista
 4. Ihania, pitääkin alkaa tekemään..

  VastaaPoista
 5. Ooh, miten kauniita! En ole vuosikausiin tehnyt mitään jääkoristejuttuja. Lapsuudessa niitä tuli lähinnä väsättyä. Nyt olisi kyllä aivan optimaalinen sää niiden tekemiseen.

  VastaaPoista
 6. Suloisia ja juuri sopivia pakkaspäivien iloksi!
  Tein joskus Suomessa pitkiä jäätähtinauhoja IKEAn silikonisella jääpalamuotilla. Laitoin rautalangan tai langan jokaiseen vesikuppiin ja jätin löysää välille nin että syntyi pitkä tähtinauha.
  Ripustin sen sitten puuhun, tuijan ympärille tai ovikranssiin.

  Nauti kauniista pakkaspäivistä ja lumen kauneudesta!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille kommenteista :)
  Nyt onkin hyvät ja nopeat pakkaskelit jääkoristeiden jäädyttämiselle.

  VastaaPoista