sunnuntai 10. elokuuta 2014

Vanhoja neuleohjeita

 Käsityölehti vuodelta 1958


Löysin aikaisemmin kesällä lapsuudenkodin vintiltä vanhan Tammen käsityöjulkaisun. Siinä on paljon neulonta- ja virkkausohjeita koko perheen asusteisiin. Muoti on hieman muuttunut niiltä ajoilta, sillä vihkosessa oli monia hilkan ohjeita, eikä vain lasten hilkan vaan myös naisten. Nykyisin ei tullaisia päähineitä näe katukuvassa tai kaupoissa.
Vihkosessa on myös paljon käyttökelpoisia ohjeita. Neulotut polvisukathan taitavat olla nyt muotia, samoin kirjoneulelapasten ohjeita ei mielestäni ole koskaan liikaa. Myös kuvan virkatut kotikengät vaikuttavat kivoita.
Olen etsinyt netistä neulottujen ja virkattujen sormikkiden ohjetta. Kaupan käsineet kun hajoavat muutaman käyttökerran jälkeen. Kirjasesta löytyikin useita ohjeita, joita voisi kokeilla.
Ostin keväällä kirpputorilta teollisesti valmistetun (Made in China) puuvillaisen hanskaparin, kun ihastuin niiden pitsiseen ulkonäköön. Yllättäen kirjasesta löytyi lähes identtisten sormikkaiden ohje!
Vaikka vielä ei käpäliä palele, on hyvä alkaa jo valmistautua  talvea varten. Kisumisu ainakin tykkää, kun ihmisemo kaivaa kaapista lankakerälaatikot ja alkaa myllätä lankavarastoja.

3 kommenttia:

 1. Käsityölehdethän eivät vanhene koskaan, mutta mallit toki muuttuvat ajan mukana. Kesän jälkeen tekeekin mieli kaivaa kutimet esiin : )

  VastaaPoista
 2. Mayo, näin on. Syksy tulee pian ja sohvannurkka iltaisin odottaa :)

  VastaaPoista
 3. Kauniita malleja, ihastuin noihin kotikenkiin ja sormikkaisiin!
  Kohta saavat kisut setviä lankoja....

  VastaaPoista