torstai 20. tammikuuta 2022

Puutarhavuosi 2021

HIidenkiven puutarhassa -blogista alkunsa saanut haaste / kooste edellisestä puutarhakaudesta on hyvä pohja käydä läpi mennyttä kesää kysymysten muodossa. Tässä minun vastaukseni puutarhakesään:

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
Ostin kuoppien ja istutusalueiden kaivuutyön kaivinkoneyrittäjältä. Oli vaikea löytää sesonkiaikaan kaivajaa maalle pitkien matkojen päähän muutamaksi tunniksi. Ensi kesänä taidan kaivaa itse lapiolla niinkuin ennenkin vaikka silloin ei saa niin paljon aikaan.

Pihamme on minulle vielä uusi tuttavuus, joten kaikki olosuhteet  eivät ole vielä tuttuja ja yllätyksiä tulee jatkuvasti vastaan. Piha onkin kalliota, jonka päällä on vaihteleva määrä maata. Isoille kasveille voi olla vaikea löytää sopivaa paikkaa. Alarinteeseen joutuu istuttamaan koholle, kun kallio ja kertyvä vesi tuovat haasteita. Saa nähdä miten istutetut kasvit talvehtivat. En saanut kaikille riittävän syvää kuoppaa.

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
Suunnilleen. Kaikkia haluamiani kasveja ei ollut puutarhamyymälästä saatavilla. Yleensä nämä nettitilaukset ovat onnistuneet, mutta nyt sain hiukan pettyä suurimman ja tärkeimmän tilauksen kohdalla.  Tilausta ei aluksi käsitelty ja se viivästyi ja oli puutteellinen. Lisäksi kaikki kylvökset eivät onnistuneet. Luonnontilaiselle alueelle piti myös kylvää niitty, mutta se jäi tekemättä.

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
Monivuotisia koristekasveja sekä hyötykasveja kymmenittäin sekä syksyllä runsaasti sipulikasveja. Lisäksi runsaasti kesäkukkia.

4. Menetitkö kasveja?
Osa syksyllä istutetuista liljoista ja syyskesällä istutetuista perennoista ei talvehtinut. Myös yksi kärhö ei lähtenyt istutuksen jälkeen kasvuun. Kevään unikkojen suorakylvökset eivät onnistuneet juuri lainkaan.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Suihkulähde takapihalle. Lisää ruusupensaita, pioneja, kukkapenkkejä, vadelmia, mansikkamaalle laajennusta...

6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2021?

Kuivuus, joka näännytti yhden penkin lähes kaikki kasvit. Ritarinkannukset ja kurjenpolvet ruskettuivat täysin ennen kukintaa keskikesällä ja toisaalta muistan hyvin sateisen elokuun. Keskikesän järjetön kuivuus myös teetti töitä uusien istutusalueiden kastelussa ja vei voimat.

7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Istutin paljon kasveja, joista osa puuvartisia koriste- ja hyötykasveja ja osa perennoja.

Rakensin myös vanhan koiratarhan yhdelle sivulle uuden kärhöaidan.

Talon pääovelle vievä polku sai alkupäähän metalliportin.

Lisäksi tein vielä syksyllä pohjan uudelle nuotiopaikalle.

 8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi? 

  Matalat auringonkukat, jotka esikasvatin siemenestä.

Roskislöytöruusut, joita hommaan joka kesä lisää. Kesän ne ovat ruukussa ja syksyllä istutan maahan talvehtimaan. Seuraavana kesänä ne kukkivat maassa.

Kesäkukkaistutukset olivat taas niin kauniit. Niistä tulossa lisää juttua myöhemmin.

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

Ne näkee ensikesänä. Väärät istutuspaikat ovat yleisimpiä virheitä, samoin pelkään, talvehtivatko syksyllä istutetut liljat ja haltiankukat.


10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Harjaneilikka kukki runsaasti yhdessä jasmikkeen kanssa.

Harjaneilikka, keväästä syksyyn kukkineet orvokit, yrtti-iison kukinta, koristeapilan talvehtiminen maassa, liljat, kylvökukista kesäharso ja silkkikukka. Myös suuri osa edellisenä kesänä istutetuista perennoista kukkivat nätisti. Rönsytiarella ilahdutti erityisesti myös syysvärityksellään.


11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Pioniunikko Black Dragon oli yksi harvoista onnistuneista kylvökukista.

Pohjanrantakukka 'Blush' kukki huonosti, ehkä kuivuudesta johtuen. Unikot ja muut suorakylvökset eivät onnistuneet juuri lainkaan, joitakin yksilöitä lukuunottamatta.

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

Kivituhka ja murske, multa, kasvit, kaivinkonetyöt

13. Mitä opit?

- Jänisverkot riittävän kauaksi oksankärjistä, sillä jänilkset syövät verkon läpi.  
- Oikea paikka ja kasvualusta on aina tärkein. 
- Kylmää ja pientä pakkasta kestäviä kesäkukkia: verililja ja curry-yrtti.
- Ritarinkannuksille pitäisi olla vieläkin syvempi kasvualusta, jotta kestäisivät poikkeuksellisen kuivan kesän.
- Opin myös kärhöaidan rakentamisen yhteydessä paljon uutta. 

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...

Olisipa pian jo kevät, haluan lisää kasveja, luonnonmukaisia niittyjä jne. Haluaisin päästä kaivamaan maata. Takapihan betonille pitäisi muurata pieni tiilinurkkaus suihkulähdealuetta varten.

9 kommenttia:

 1. Kiva, että tartuit tähän haasteeseen! Kaivinkoneella saakin näppärästi isommat alat kaivettua ja maa-aineksia siirrettyä mutta saahan siitä maksaakin sievoisen summan. Sitten jos tulee kesken kaivuun yllätyksiä, niin ei välttämättä osaakaan heti reagoida niihin parhaalla mahdollisella tavalla. Itse lapiolla kaivaen voi pistää puuhan tauolle vaikka puoleksi kesää, jos joutuu muuttamaan suunnitelmia. Meillä on kerran kaivettu kaivinkoneella pihaa ja siinä yhteydessä maasta nousi komeita kivenjärkäleitä, joita en edes osannut odottaa siellä olevan. Muutama oli sen verran suuria, että niitä ei olisi millään saanut kaivinkoneen mentyä itse siirreltyä. Paikat pitikin keksiä lennossa samalla kun mielessä tikitti kaivurityön tuntitaksa. Jos olisi ollut vaikka parikin viikkoa aikaa miettiä, voi olla, että olisin keksinyt niille vielä paremmat paikat, vaikka ei mitään vikaa nykyisessäkään ole. Teilläkin taitaa kallioinen pohja tuoda omat yllätyksensä ja haasteensa.
  Viime kesän säät olivat aivan ihmeellisiä. Meillä ei kuivuus vaivannut ennen heinäkuun loppua lainkaan eikä silloinkaan oikein muuta kuin kasvimaata ja herkimpiä perennoja. Kesäkuu kun sattui olemaan hyvin sateinen. Myös elokuussa tuli vettä yli oman tarpeen. Ilmeisesti kaikki mahdolliset saderintamat pudottivat vetensä juuri meidän kohdalle. Vanhempani asuvat tunnin ajomatkan päässä ja heillä kärsittiin jo juhannuksena kuivuudesta. Samoin alle puolen tunnin matkan päässä päinvastaisessa suunnassa oli myös kuivaa. Ei aina levittäydy sateet tasaisesti pitkin Suomenmaata...
  Hyvä, että sinulla oli kuitenkin paljon positiivisesti yllättäneitä kasveja. Ehkä kärhökin päättää tänä keväänä lähteä uudella innolla kasvuun. Joskus ne jurottavat ensimmäisen kesän tai jopa kuihtuvat kokonaan, mutta ovatkin salaa kasvattaneet juuria ja ilmestyvät keväällä sen näköisinä kuin ei olisi mitään ihmeellistä tapahtunut. Mitä kärhöjä muuten tuossa koiratarhan aidassa kasvaa? Lumi- vai mantsuriankärhö, ja mikä on tuo tummanpunakukkainen? Nätti yhdistelmä.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että kaivinkoneen käydessä ei ehdi reagoida harkinnalla vastaan tuleviin yllätyksiin. Meillä tuli maasta ylös myös tiiliä ja liuskekiviä, jotka päätyivät hankalaan paikkaan kasan alle. Olisin halunnut ne talteen, mutta se oli hankalaa siinä hötäkässä. Kallion lisäksi maassa on haudattuna vanhan talon kivijalka, josta ei tarkkaan tiedä missä se menee.

   Kärhöaidassa on mantsuriankärhö, lumikärhö, viinikärhö (purpurea plena elegans) ja siperiankärhöjä. Paikka on aika haastava ja puolivarjoinen, joten noiden luulisi pärjäävän. Jänikset vaan söivät juuri tuon kauniin punaisen viinikärhön. Koiratarhan yhdelle laidalle olisi vielä tilaa kuudelle kärhölle.

   Ihmeellisiä nuo paikalliset sääilmiöt. Täällä se kuivuus oli kyllä todellinen ongelma. Kasvit kärsivät siitä rajusti.

   Poista
 2. Fiksua teettää ammattilaisella istutuskuoppien teko, vaikka se maksaakin. Menee sitä rahaa turhempaankin. Kuoppien kaivaminen on ehkä tylsintä hommaa puutarhassa. Olen usein haaveillut pikkuruisesta kaivurista, joka mahtuisi ahtaisiinkin paikkoihin. Niin pientä ja kuitenkin tehokasta ei taida ollakaan, jollainen meille kävisi.
  Kuivuus jäi viime kesästä meille monella päällimmäisenä mieleen. Toivotaan, että puutarhasi kasvit eivät siitä säikähtäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo oma kaivuri olisi kyllä lottovoitto omistaa, mutta ne vasta kalliita ovatkin. Olen myös niitä katsellut haaveksien... koneen voisi myös vuokrata, esim. viikonlopuksi tai päiväksi, mutta kun opetteluun menisi vaan liikaa aikaa, joten kallista olisi sekin touhu.

   Eiköhän nuo kasvit toivu. Ainakin tekivät elokuun sateilla uudet ruusukkeet. Harmitti vaan, kun kaunis kukinta meni kokonaan ohi, Toivottavasti ens kesäsä tulee parempi.

   Poista
 3. Tämä oli oikein kiinnostavaa luettavaa. Kaivinkoneesta on suuri apu, mutta varmasti helpottaisi, jos kone tekisi vähän kerrallaan ja väleihin jäisi itselle suunnitteluaikaa - ainakin jos maasta nousee yllätyksiä, mitkä vaikuttavat alkuperäiseen suunnitelmaan. Viime kesän kuiva jakso oli kyllä hankala minullekin, sillä kaikki uudet juuri istutetut taimet vaativat hurjasti kastelua. Eiväthän ne ennen juurtumista pärjää, vaikka ne olisi valittu oikeisiin kasvuolosuhteisiin.
  Taimien saatavuudessa on ollut haasteita, varsinkin joidenkin suosiossa olevien taimien - itsekin olen jäänyt ilman useita haaveilemiani lajeja.
  On kiva seurata, miten puutarhakausi pyörähtää käyntiin ja kerrot varmaan kuvien kera puuhiesi edistymisestä. Tsemppiä ja intoa tälle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monella on tainnut olla samankaltaisia mietteitä menneen kesän suhteen. Kerron kyllä pihan edistymisestä, mutta ehkä näin viiveellä, talvella, kun kesällä ei ole oikein aikaa. Hyvää puutarhavuotta sinullekin!

   Poista
 4. Mukavia puutarhahetkiä ensi kesälle. :))

  VastaaPoista
 5. Kiva katsaus viime vuoteen! Aleruusut ovat kannattavia ostoksia, usein selviävät hienosti seuraavaan kesään ja saa halvalla hienoja ruusuja! Upeat harjaneilikat, kannatti kasvattaa! Monta muutakin olet saanut ilahduttavasti kasvamaan ja kukkimaan.

  VastaaPoista