lauantai 25. maaliskuuta 2017

Se kukkii tänään

 Apostolinmiekka
 Neomarica northiana

Löysin vuosi sitten kirppikseltä apostolinmiekan taimen, joka on vuoden aikana kasvattanut 12 lehteä (kaksi ensimmäistä kuivui pois), kukkiakseen tänään. Olen niin iloinen tästä kasvilöydöstä, sillä näitä ei ilmeisesti myydä missään puutarhamyymälöissä tai kukkakaupoissa tai ainakin se on harvinaista. Apostolinmiekka on kuitenkin vanha kasvi ja ennen sitä on ollut paljonkin kodeissa. Elämä tämän kasvin kanssa  on jännittävää, sillä sen kukinta kestää vain yhden päivän. On siis syytä olla kotona silloin, kun kukkanuppu aukeaa. Olen ihastellut kasvin kehitystä pitkin vuotta. Sillä on kaunis viuhkamaisesti kasvava lehdistö ja kukkanupun kehittyminen on ollut myös huikean kaunis matka seurata. Olen ihmetellyt, miten kukkavarsi kehittyy lehden sisällä, enkä vieläkään oikein käsitä miten se on mahdollista, hämmentävää! Kukassa on makea, melkeinpä äitelä tuoksu, hiukan kuin kielossa, mutta vielä voimakkaampi. Aivan ihastuttava kasvi kaikenkaikkiaan. Nyt jään odottamaan, tekeekö kasvi poikasia, jotta saisin lisättyä sitä.

Huom!
Apostolinmiekasta ei juurikaan löydy tietoa kasvikirjoista, mutta googlettamalla löytyy hiukan jotain perustietoja.

14 kommenttia:

 1. Oi, ku o ihana kukka! Pelekkä leheristöhi o hiano.

  VastaaPoista
 2. Navettapiika, niinpä. Kumma että ei oo nykyään muodissa tämä kasvi. Minä ainakin tykkään.

  VastaaPoista
 3. Olen jostakin kuullut, että tämä kasvi rupeaa kukkimaan sen jälkeen, kun se on ensin kasvattanut 12 lehteä. Niin... nimenannossa tämä on otettu huomioon, kun apostolejakin oli 12. Enpä aikaisemmin ole nähnyt tätä kasvia kellään. Onpa sinulla syytä iloon!

  VastaaPoista
 4. Piri, kyllä tuosta se nimi taitaa tulla. Jäi minulta laittamatta tuo tarkennus tekstiin. Eipä tuota kasvia taida nykyisin paljon olla monella, olenkin kovin onnellinen että löysin sen taimen kirppikseltä.

  VastaaPoista
 5. Upea apostoli! Enkä ole ennen nähnyt sen kukkaa. Äidillä oli joskus tuo kukka, mutta ei se ehtinyt kukkia. Hän taisi saada sen veljensä vaimolta. Pitääpä kysyä, onko hänellä vielä sitä.

  VastaaPoista
 6. Minulla on ollut sama kasvi joskus aikoinaan, mutta en saanut sitä koskaan kukkimaan. Kaunis kukinta!

  VastaaPoista
 7. Oi ihanuus, kun olet saanut tämän hurmaavan kasvin kukkimaan. Todella kaunis.

  VastaaPoista
 8. Uskomattoman hieno kukka! Kaunis muutenkin.
  Onneksi endit kuvaamaan kukinnan. Nimi oli ihan etäisesti tuttu.
  Hieno postaus!

  VastaaPoista
 9. Onpa upea kasvi ja siinä tosi kaunis kukka :) Olet kyllä onnekas, kun olet löytänyt moisen helmen. Ja osaat ilmeisesti hoitaakin sitä, kun olet saanut sen kukoistamaan ja kukkimaan. Pidän itse juuri tuollaisista vanhoista kasveista, joita on ollut kodeissa pitkään.

  VastaaPoista
 10. Onpa upea kukka ja hienot kuvat! Onneksi olit kotona kun se kukki :) Jännä että sen kukinta kestää vain yhden päivän. Olisipa harmi jos se kukkisi jonkun reissun aikana!

  VastaaPoista
 11. Apostolinmiekassa on kaunis kukka. Kerran minun kukkani kukki, nyt ei ole enää koko kukkaa.

  VastaaPoista
 12. Hieno kasvi, onneksi sen kukinta onnistui ja sait nähdä sen kukan!

  VastaaPoista
 13. Vautsi. Näyttääpä todella hyvältä. Harmi, että kukkii vain päivän... mutta on se kyllä sen arvoinen.

  VastaaPoista