torstai 23. huhtikuuta 2015

Mökkikeittiössä

Retroilu taitaa olla kovastikkin muotia, mutta meidän mökkikeittiössä se sujuu ihan kuin vahingossa, koska siellä käytetään niitä astioita, mitä kaapista sattuu löytämään ja suurimmaksi osaksi ne ovat mummon aikakaudelta.
Lämmitän mökillä yksin ollessani usein hernekeittoa, johon tämä emalinen Finelin kattila sopii mainiosti. Ilmeisesti joissakin Finelin tuotteissa, kuten tässä kattilassa, ei ole leimoja, joten tunnistaminen on vähän vaikeaa.Finelin Ritari-sarjan kattilaa ei tarvitse arvailla. Sen on suunnitellut Raija Uosikkinen. Tämä kattila on päätynyt keittiön hyllylle koristeeksi, kun pelkään, että kaunis kuvio kuluu käytössä.
Seuraava Finelin kattila taas on usein käytössä. Se on suunnitellut Seppo Mallat.
Retroja ovat nämä hellalevyn suojuksetkin, jotka ovat aika söpöjä ja oikeastaan käytännöllisiäkin, nimittäin piilottamaan taaimmaiset ruostuneet levyt :)Oikealla oleva purnukka on Arabian Ulla Procopen suunnittelema ja kuuluu Tutti Frutti -sarjaan, jota on valmistettu vuosina 1959-65. Vasemmalla on Pomona-sarjan purkki, jonka suunnittelija on Raija Uosikkinen. Purkkia on valmistettu  vuosina 1965-73. Molemmista purnukoista puuttuu tietenkin kansi, mutta eipä tuo käyttöä haittaa.

9 kommenttia:

 1. Ihan kuin meidän mökillä aikoinaan :)
  Tuon aikakauden tavarat joutuivat usein mökkikäyttöön ja säilyivät siellä, onneksi.

  VastaaPoista
 2. Cheri ja Pirjo, mikähän siinä on, että vanha aina kiehtoo.

  VastaaPoista
 3. Minulla on kirjastosta lainassa uutuuskirja "Iloista emalia". Kirjassa on annettu tuon Mallatin kattilan malliksi Finella. Ritari-kattilakin löytyy ja taitaa olla tuo turkoosinvärinenkin kattila ainakin vaaleansinisenä.

  VastaaPoista
 4. Irmastiina, käyttöaarteita.

  Piri, tuo kirja on ollut minullakin mielessä, että se pitäisi saada käsiin. Olen käsitellyt kuvia, joten värit ei pidä paikkaansa, tuo 'turkoosi' kattila on oikeasti vaaleansininen.

  VastaaPoista
 5. Käyttöaarteet on niitä parhaita. Olen aika hamsteri, mutta olen rajannut hamstraukseni juuri käyttöesineisiin. Mitä ei voi arkena käyttää jää hyllyyn kauppaan/kirpparille. Ainoastaan isän mummon papukaijakannu saa olla ihan vaan koristeena.

  Tuo punainen levynsuojus on kuviosta päätellen myös Finellin, koska mulla on kahvipannu tuolla samalla kuviolla;)

  VastaaPoista
 6. Samaisesta kirjasta löytyi tieto, että punainen levynsuojuksessa on Uosikkisen Kehrä-kuvio.

  VastaaPoista
 7. Mustakissa ja Piri, mietin, onko tuo levynsuojus Kehrää, mutta ei ole aivan samanlainen kuin mun kehrä-kahvipannu. Ehkä se kuitenkin on. Pitäisi tosiaan hommata tuo kirja itselle.

  VastaaPoista