sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Keväthyasintteja ja macaron-kokeiluja


Ostin muutamia keväthyasintteja. Kuvassa näyttävät pinkeiltä, mutta nyt kun ovat jo kunnolla kukassa, ne ovat tummempia purppuranpunaisia. Tykkään eurooppalaisesta tavasta kayttää hyasintteja kevätkukkana. Syksyllä pistän näiden sipulit maahan. Täällä on kuva viime toukokuussa puutarhapenkissä kukkivista hyasinteista.

Karkitkin pitää valita nyt kausivärin mukaan ;)
Sitten asiaa pienistä ranskalaisista macaron-leivoksista, jotka ovat jo jonkin aikaa olleet hyvin suosittuja. Ajattelinpa minäkin perehtyä hieman niiden valmistamisen ihmeelliseen maailmaan. Täytyy sanoa, että en olisi uskonut, jos joku olisi sanonut, että niiden valmistaminen on aikamoista tiedettä, mutta hämmästyin, kun aloin selvittää asiaa. Leivoksilla on tietyt ulkonäkökriteerit ja jotta ne täyttyisivät, on kokeiluja yleensä tehtävä useita, ennenkuin taikinasta ja kaikista muusta leipomisen ja paistamisen yhteistuloksesta tulee niin täydellisen onnistunut, että tuotokset ovat hyviä. En tietenkään onnistunut tällä ensimmäisellä kerralla ja lopputuloksesta päätellen tein kaikki mahdolliset virheet, mitä voi tehdä. Ainakaan ulkoisesti täydellisiä leivoksista ei tullut (jos niitä tarkastelee asiaan perehtyneiden silmin), mutta itse olin tyytyväinen lime-täytteen makuun, se oli ihanan kirpeä ja muutenkin leivokset olivat hyvän makuisia ja eikö se olekkin pääasia? Hiukan kyllä jäi takaraivoon kutkuttelemaan ajatus, että olisi kyllä kiva joskus onnistua näiden kanssa täydellisesti, mutta se vaatinee monta yritystä ja erehdystä. Olisi kiva kuulla, jos teillä on kokemuksia macaron-leivosten valmistamisesta. Miten olette onnistuneet?

2 kommenttia:

  1. Niin, se taitaa olla noiden kanssa tarkka vaaka tarpeen ja eikös vielä pitänyt sihdata ainakin kertaalleen mantelijauhot ja piti antaa asettua pursottamisen jälkeen "pohjat" tms. Tuossa kohtaan luovutin, ei oo ehkä mun juttu! :) Onnea seuraavaan yritykseen, mä luulen, että et anna periksi!

    VastaaPoista
  2. Tillariina, joo, jokainen vaihe on tarkkaan tiedettävä mitä tekee ja miten. Olin ostanut aineet, ennenkuin luin ohjeet ja sitten ei auttanut kun yrittää, meni syteen tai saveen. Aikamoista tutkimustyötä piti netissä tehdä noista kaikista jipoista, mutta silti taikinasta tuli liian paksua ja siinä vaiheessa oli peli menetetty.

    VastaaPoista