sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kesän rippeet

Yrtti-iiso
Pikainen piipahdus täällä blogissakin välillä. Olen sairastellut kovasti ja elämä on ollut lähinnä pakollista selviytymistä töiden ja kodin askareiden keskellä. Olen hiukan aprikoinut sitäkin, että jos jättäisin koko blogiharrastuksen, mutta kun uusia lukijoitakin jatkuvasti ilmaantuu (tervetuloa!) niin motivaatiota riittänee.

Ekassa kuvassa kukkii yrtti-iiso, jota kasvatin siemenistä keväällä. Kiva syyskesän kukkija limenvärisine lehtineen. Tuo sopisi yrtti- ja kukkapenkin lisäksi hyvin ruukkuun, vaikka astereiden kaveriksi. Ensivuonna taidan kokeilla sitä ruukussa. Yrttinä iisoa voi käyttää jälkiruokiin ja leivonnaisiin, sillä maku vivahtaa anikselle. Kasvi on näköjään myös öttiäisten suosikki. Yrtti-iiso ei taida kovin hyvin talvehtia Suomessa, luin jostain, että varmempia talvehtijoita ovat koristeiiso ja koreaniiso.

Alimmaisten kuvien kortit löysin kesällä vanhoista korttikokoelmistani lapsuudenkodin vintiltä. Kortteja katsellessa tulee haikea olo, kun kesä alkaa olla jo takanapäin. Tulisipa kaunis syksy...

7 kommenttia:

 1. Hyvä jos voit jo paremmin.

  Kasvatin yrtti-iisoa viime vuonna huonolla menestyksellä, se kyllä nousi, mutta ei kukkinut. Tänä vuonna ihmettelin, että mitäs täällä kasvaa, ja kas yrtti-iisohan se siinä. Joten jossain muodossa talvehti, olisiko osa siemenistä itänyt vasta tänä keväänä, vai siemensikö joku minulta huomaamatta jäänyt kukka, en tiedä. Perhoset ja kukkakärpäset tykkää siitä kovasti.

  Kauniita kuvia, Martta Wendelin osuu ja uppoaa joka kerta(eikös tuo alempi ole?)

  Parempaa alkavaa viikkoa;)

  VastaaPoista
 2. Niin, mä olen sitä mieltä, että kun elokuun puoliväli on ohitettu se on sitten syksy. Tänään oli kyllä + 21,5 C lämmintä, mutta tuulen vuoksi ei tuntunut kovin lämpimältä. Olisin kaivannut ulkona neuletakkia ainakin silloin kun meni aurinko pilveen.

  VastaaPoista
 3. Voi ei, tosi harmillista, että olet ollut sairaana. Pidän peukkuja paremman voinnin puolesta ja toivon sinun jaksavan jatkaa myös täällä blogilandiassa sellaiseen tahtiin, joka sinusta hyvältä tuntuu. Kuvasi ovat niin kauniita!

  Minäkin kasvatin siemenistä yrtti-iisoa tänä vuonna, toinen taimi oli mökillä yrttipenkissä ja toinen ruukussa parvekkeella. Paremmin kukki se mökillä oleva, joka sai enemmän valoa!

  VastaaPoista
 4. Mustakissa, ihan kokonaan en vielä terve ole, mutta sinnittelen eteenpäin. Yrtti-iiso kasvaa hitaasti ja luulin pitkin kesää ettei siitä mitään tuu. Tuo syvämultainen, ravinteikas ja lämmin paikka sopii sille näköjään hyvin. Mökin laihassa moreenimaassa se ei ole jaksanut kukkia, kun en ole edes lannoittanut siellä kasveja.

  Tillariina, tämä elokuu on ollut kyllä sateinen ja harmaa. Usein elokuut ovat vielä aivan lämpimiä ja aurinkoisia.

  Intianminttu, kiitos kannustuksesta, oman voinnin ja jaksamisen mukaan tätä blogiharrastusta pidetään yllä. Kiva kuulla, että sinäkin olet kasvattanut yrtti-iisoa.

  VastaaPoista
 5. Oi, täällähän kokonntuu oikein yrtti-iisokerho! Ihailen teitä viherpeukaloita!!!
  Toivon todella kaikkea hyvää ja jaksamista kohti syksyä mentäessä!!

  VastaaPoista
 6. Margsan, yllättävän moni on yrtti-iisoa tosiaan kasvattanut tänävuonna. Kiitos samoin sinulle kaikkea hyvää ja terveyttä :)

  VastaaPoista
 7. minäkin toivon, et näen Sinun valkoisen kirjekyyhkyn jatkossakin sivupalkissani aina silloin tällöin:)) miten kaunis kukkaperhonen, iisopit taitavat vetää öttiäisiä puoleensa. paranemisiin Huopalintu!

  VastaaPoista