sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Lucianpäivänä


Tänään on taas se päivä, kun tyttösillä kasvaa kynttilät päässä. Meilläpäin ei lucianeitoja ole koskaan näkyny, telkkarissa vain vilahtelevat. Vietetäänkö Lucianpäivää oikeasti jossain? Mikä se oikeastaan on? Täytyisi kai googlettaa ja wikittää taas itsensä sivistyneeksi tai kaivaa tietosanakirja kirjahyllystä. Mitä muuten nykypäivänä enää tehdään tietosankirjoilla? Itse en ainakaan viitsi niitä käyttää. Lapsena mietittiin kissalle nimeä. Joku viisas sisaruksistani otti tietosanakirjan ja tökkäsi etusormen kirjan sivujen väliin. Se mihin sormi osoitti, siitä tuli kissan nimi. Kissa sai niin mahtavan nimen kuin Oscar de la Pontifex (en enää muista kirjoitettiinko nimi juuri näin).

Ajattelin mennä tänään kauneimpiin joululauluihin kirkkoon. En ole käynyt vuosikausiin kuuntelemassa lauluja. En osaa laulaa kunnolla ja en pidä paikoista, missä ihmiset ovat niputtautuneet niin liki toisiaan, että kaikki huomio menee siihen, kun haistaa naapurin hengityksestä päivän aterian tai voi housukankaasta tarkastaa onko kotona lemmikkejä. Joulukonserttejakin olisi kiva käydä kuulemassa, mutta yksin ei ole kiva mennä. Mieheni, tyypilliseen suomalaiseen syvien metsien miesten tapaan, pitää vielä vähemmän noista ihmisvilinäpaikoista. Olisipa joku menokaveri, harrastuskaveri. Jospa joulupukilta sellaista lahjaksi pyytäisi. Kaveri riittäisi, ystävä on liian kallisarvoinen, ei joulupukilla ole niin kalliisiin lahjoihin näin lama-aikaan kuitenkaan varaa. Muutoin moinen lahja ei varmaan olisi pukille mahdoton, rahalla saa nykyään kaikenlaista, vuokra-aviomiehiä tai -vaimoja ja seuralaisia.

10 kommenttia:

 1. Voi kuinka ihana lahjatoive! Tuollaiselle kaverille olisi minullakin käyttöä, joku joka pyytäisi mukaan, joku joka hakisi mukaansa konserttiin tai teatteriin.Tykkään käpertyä kotiin olemaan, vaikka välillä kaipaisikin jotain muutakin menoa ja meininkiä.

  Minäkään en ole aikoihin käynyt joululauluja kuuntelemassa, varmaan juuri tuosta samasta syystä kuin sinäkään et ole käynyt. Tänään pitäisi kuitenkin viinään ja vilskeeseen lähteä, etsimään niitä joululahjoja :D Onneksi ei ole kovin paljon lahjoja jotka kaupasta pitää käydä, loput teen itse.

  Tunnelmallista konserttia sinulle Trina.

  VastaaPoista
 2. Olitpa kivasti kirjoitellut^^.
  Meidän kyläkaupungissa kruunataan Lucia iltapäivällä kirkossa. En ole käynyt katsomassa koskaan, enkä perehtynyt miten valitaan. Voisi kyllä joskus käydä...?

  Kauneimmista joululauluista ja tuosta tungostunnelmasta kanssasi täysin samaa mieltä. Ja tuommoisia kavereita/ystäviä jos onnistuu jostakin saamaan niin niistä pitää pitää kyllä hyvää huolta!

  VastaaPoista
 3. Minä katselin uutisista, että Lucian päivää vietetään. Oli kyllä pienoinen yllätys, kun ei täällä päin sitä juuri huomioida... tai sit en ole vaan huomannut ;) Koulussa se kyllä aina huomioitiin ja sitten hoilattiin :)

  VastaaPoista
 4. Meillä
  ei Etelä-Pohjanmaalla
  Luciaa juhlittu, joulukuussa,
  muuten kuin Äidinäidin synkkaripäivänä,
  kun hän oli Lucia.

  Täällä on Luciayö
  oikein nuorison
  juhlimisyö.

  Minäkin odottelen
  Joulukonserttiin
  pääsyä, kun saan
  tyttäreni lapset
  ja nuorimman poikani
  tänne sähkökitaroineen!
  Tyttären 8v poika on
  oikein Caruso:)!

  VastaaPoista
 5. Tässä Luciasta lisää:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4_Lucia

  VastaaPoista
 6. Minäkin menen tänään kuuntelemaan ja laulamaan kauneimpia joululauluja..

  meillä on huomenna koulussa Lucian-juhlat tai -kulkue...Ysiläiset tytöt ovat pukeutuneet enkeliksi ja yksi on päässyt Luciaksi..He kulevat läpi koulun, käyden eri luokissa laulamassa ja jakamassa pipareita..Sit he menevät vanhainkotiin..sairaalaan..

  VastaaPoista
 7. Mä olen myös ollut monena vuonna kuuntelemassa ja laulamassa kauniimpia joululauluja, mutta nyt jätin väliin.
  On sen verran tässä ollut kaikenlaista, etten enää ota lisää menoja yhtään.
  Huomisen päivän olen taas pois kuvioista, mutta tiistaina taas ehkä jo paikalla..

  Kivan joululahjatoiveen jätitkin pukille, se olisi kyllä kiva lahja!

  VastaaPoista
 8. Heips ja kiitos kommenteista!

  Kiva kuulla miten Lucianpäivää vietetään :) On minulle vieras, mutta onkin varmaan enemmän ruotsinkielisten seutujen juhla. Kiva varmasti!

  Kävin kirkossa kauneimmissa joululauluissa. Eka kirkko oli rappusia myöten täynnä, joten menin toiseen, parvelle vielä mahtui. Ihan mukava oli!

  Nyt niska sen verran kipeä, että huilaan koneelta pois jonkin aikaa.

  VastaaPoista
 9. Kuulehan, harrastuskaverin voi löytää täältä: www.harrastuskaveri.com
  Kyllä se on tärkeää, että on ystävä, jonka kanssa jakaa kokemuksia! Joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 10. Pau,
  Kiitos vinkistä, täytyy tutkailla tarkemmin sivustoa :) Jouluista mieltä!

  VastaaPoista