keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kukkien asetteluaHurahdus kukkien asetteluun.

Kaivoin kirjahyllystä vanhan kiinalaisen kukkien asettelua käsittelevän kirjan, jos sieltä mahtaisi löytyä jotain vinkkiä tai ideaa, kun kaikki paikat on luonnossa ja puutarhoissa kukkia pullollaan. Ikebana on siitä kiehtovaa, että vähän on paljon ja yksinkertainen on kaunista. Monet perennojen lehdet, kuten kuunliljat ja vuorenkilvet sopivat materiaaleiksi, samoin käppyräiset oksat, järviruo'ot ja kävyt sun muut. Loppujen lopuksi itse kukkia ei tarvitse olla kuin muutamia, kolmekin riittää.

Vihreitä kukkasieniä löytyy nykyisin askartelukauppojen lisäksi varmaan tavarataloista ja ainakin kukkakaupoista voi kysyä. Sieni kannattaa leikata sopivan kokoiseksi ennen veden imeytystä. Sienen pitää antaa vettyä tarpeeksi kauan, jotta sisus kastuu. Kukat on keruun jälkeen hyvä imeyttää ensin vesiastiassa ja leikata uusi imupinta ennen sieneen tökkimistä.

Kukkien asettelusta sen verran, että kannattaa pyrkiä kerrokselliseen asetteluun, niin että kukat ovat eri korkeudella toisiinsa nähden.

Viimeisessä kuvassa on oma tekeleeni vuosien takaa. Se ei ole ikebana-asettelua, vaan ihan tavallista kukka-asettelua. Keltainen kasvi on pietaryrtti, jota on nyt luonnossa paljon. Pietaryrtti on hyvä kuivakukka ja sopii hyvin esim. pihlajanmarjaterttujen kanssa kransseihin. Tuo minun asetelma on kuivakukka-asetelma ja tehty ruskeaan kuivakukkasieneen.

Täytyisipä lähteä luontoon etsimään jotain tuoretta ja kokeilla tuollaista yksinkertaista ikebanatyyppistä asetelmaa. Lupaan palata asiaan myöhemmin ja jos joku muu innostuu myös kokeilemaan, laittakaa ihmeessä vihjettä tekeleistänne minulle, vaikka pitemmänkin ajan päästä.

3 kommenttia:

Herne kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Herne kirjoitti...

Kiinalaiset ja japanilaiset
ovatkin oikein kukkataiteilijoita!
Tyttäreni kävi toissatalvena
sellaiset floristikurssit.
Itsekin tykkään kukka-asetelmista,
värikkäistä sellaisista!
Syyskukat ja oksat odottavat taas
väreineen!

Lakkasin huvikseni hopeahiutale-
kynsilakalla tammen ja vaahteran
lehtiä, ne säilyivät
ihan tuoreen näköisinä
väriloistossaan!

Poistin eka viestin
kirjoitusvirheitten takia:)

trina kirjoitti...

Täytyisikin kokeilla tuota syyslehtien lakkaamista joskus!