keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Kukkien asettelua











Hurahdus kukkien asetteluun.

Kaivoin kirjahyllystä vanhan kiinalaisen kukkien asettelua käsittelevän kirjan, jos sieltä mahtaisi löytyä jotain vinkkiä tai ideaa, kun kaikki paikat on luonnossa ja puutarhoissa kukkia pullollaan. Ikebana on siitä kiehtovaa, että vähän on paljon ja yksinkertainen on kaunista. Monet perennojen lehdet, kuten kuunliljat ja vuorenkilvet sopivat materiaaleiksi, samoin käppyräiset oksat, järviruo'ot ja kävyt sun muut. Loppujen lopuksi itse kukkia ei tarvitse olla kuin muutamia, kolmekin riittää.

Vihreitä kukkasieniä löytyy nykyisin askartelukauppojen lisäksi varmaan tavarataloista ja ainakin kukkakaupoista voi kysyä. Sieni kannattaa leikata sopivan kokoiseksi ennen veden imeytystä. Sienen pitää antaa vettyä tarpeeksi kauan, jotta sisus kastuu. Kukat on keruun jälkeen hyvä imeyttää ensin vesiastiassa ja leikata uusi imupinta ennen sieneen tökkimistä.

Kukkien asettelusta sen verran, että kannattaa pyrkiä kerrokselliseen asetteluun, niin että kukat ovat eri korkeudella toisiinsa nähden.

Viimeisessä kuvassa on oma tekeleeni vuosien takaa. Se ei ole ikebana-asettelua, vaan ihan tavallista kukka-asettelua. Keltainen kasvi on pietaryrtti, jota on nyt luonnossa paljon. Pietaryrtti on hyvä kuivakukka ja sopii hyvin esim. pihlajanmarjaterttujen kanssa kransseihin. Tuo minun asetelma on kuivakukka-asetelma ja tehty ruskeaan kuivakukkasieneen.

Täytyisipä lähteä luontoon etsimään jotain tuoretta ja kokeilla tuollaista yksinkertaista ikebanatyyppistä asetelmaa. Lupaan palata asiaan myöhemmin ja jos joku muu innostuu myös kokeilemaan, laittakaa ihmeessä vihjettä tekeleistänne minulle, vaikka pitemmänkin ajan päästä.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Kiinalaiset ja japanilaiset
    ovatkin oikein kukkataiteilijoita!
    Tyttäreni kävi toissatalvena
    sellaiset floristikurssit.
    Itsekin tykkään kukka-asetelmista,
    värikkäistä sellaisista!
    Syyskukat ja oksat odottavat taas
    väreineen!

    Lakkasin huvikseni hopeahiutale-
    kynsilakalla tammen ja vaahteran
    lehtiä, ne säilyivät
    ihan tuoreen näköisinä
    väriloistossaan!

    Poistin eka viestin
    kirjoitusvirheitten takia:)

    VastaaPoista
  3. Täytyisikin kokeilla tuota syyslehtien lakkaamista joskus!

    VastaaPoista