'Höpölöpöä' -postauksen viimeisen kuvan tiepuomin hunajakennomaisen pinnan sulaminen sai yhden jos toisenkin pähkäilemään, että miten mehiläiset viettävät talvensa. Asia alkoi kiinnostaa minuakin, joten googlettelin hiukan. Tässä nyt pikkuisen tietoa mehiläisten talvehtimisesta Wikipediasta suoraan lainattuna:
Kylmän talven maissa, kuten Suomessa, mehiläiset talvehtivat pesissään lämpimissä olosuhteissa. Syksyllä ilmojen viilentyessä ja mettä tuottavien kukkien vähetessä ne vetäytyvät pesäänsä ja kerääntyvät talvipalloon. Talvipallon keskuksen lämpötila on ulkoilman lämpötilasta riippumatta vähintään 20 celsiusastetta. Talvipallon keskuksen mehiläiset tuottavat lämpöä siipilihaksillaan isometrisesti. Energian lämmittämiseen mehiläiset saavat varastoidusta hunajasta. --Työläiset ovat pallossaan jatkuvassa liikkeessä siirtyen sisustasta ulkokuorelle hakemaan lisää energiaa, jonka jälkeen ne siirtyvät lämpimämpään keskustaan. Parven emo on pallon keskimmäisenä, jotta se pysyisi varmasti lämpimänä ja terveenä aloittaakseen jälleen seuraavana keväänä muninnan.
Luonnon ihme tuokin!
VastaaPoistaNiinpä, luonto on täynnä mitä ihmeellisempiä systeemeitä ja selviytymiskonsteja.
VastaaPoistaTäällä on jo lampaat ulkona! Tyytyväisinä ja erittäin takkuisina ne syövät kuivettuneita ruohoja vainiolla!
VastaaPoistaOlipa hieno juttu, tuo mehiläisten lämmitys systeemi ja *Talvipallo* !
Muistan lapsuudesta, kun koko mehiläis joukko karkasi naapurin kennosta, ja se oli varmaan se emo sitten jonka ympärille kaikki kertyivät¨puun oksaan.
Niitä oli varmaan miljoona, kun koko¨ yhdyskunta siinä roikkui,
ja pörräsi.
Naapurin mummo tuli ne hakemaan, kopautti vaan säkkiin koko pesueen ja vei takaisin mehiläistupaan.
Ihania ihmeitä!☺
Tuo lammaskuva on vanha, mutta kun lampaat ovat ihania, niin halusin niiden "pähkäilykuvan" tähän :) Varmasti lamppat tykkäävät, kun pääsevät haistelemaan kevättuulia. Kiva tuo sinun mehiläismuisto, Herne.
VastaaPoista