maanantai 31. tammikuuta 2011

Entisaikaan

Värikollaasihaasteeseen
Kuvat kollaasissa ja alla oleva tekstin lainaus kirjasta: 
Terveyden avaimet, Harold Shryock, vuodelta 1957

"Todella onnellinen ihminen on oppinut arvostamaan asioita siten, että hän voi iloita arkioloissakin. Onnelliseen elämään kuuluu arvon antaminen sellaisille elämän pikku herttaisuuksille, jotka yleensä jäävät huomaamatta niiltä, jotka kyynärpäätaktiikkaa käyttäen pyrkivät koneistetun sivistyksemme petollisiin tavoitteisiin. Pienokaisen hymy, auringonlaskun kauneus, sadepisaroiden öinen soitto, avotulen viihtyisä loimu, havumetsän pihkainen tuoksu ja rakastetun hyväksyvä hymy - kaikki nämä ovat verrattomia pikku elämyksiä, jotka tekevät elämän arvokkaaksi."

Löysin tuon ihastuttavan, vuodelta 1957 olevan terveyskirjan, kerran lapsuudenkotini vintiltä. Monta kertaa olen kirjaa selaillut ja lueskellut pätkiä sieltä täältä. Todella hauskaa, vanhahtavaa kieltä. Viehättävää kirjassa on se, miten kokonaisvaltaisesti terveyteen liittyviä asioita käsitellään. Fyysisiä sairauksia käsiteltäessä otetaan huomioon niiden yhteys ihmisen henkiseen hyvinvointiin.

Esimerkkejä otsikoista:
Sisäiset pulmat ja ruumiinelimet
Murehtimisesta vapautuminen
Mielialat ja umpirauhaset
Hermovoiman tarkkailu
Hysterian ihmeellisyyksiä
Onnellisuuden tarve

Eikö kuulostakkin hauskalta!

10 kommenttia:

TeeTee kirjoitti...

Ihanan hämyisä tunnelma ja niin retro kuin olla voi. :)

kaari3 kirjoitti...

Miksi luulemme, että elämä oli helpompaa ennen? Ehkä emme tienneet kaikesta niin paljon kuin nyt. Nostalginen, ja kirjan lainaus rauhoittava.

arleena kirjoitti...

Nostalginen kollaasi

trina kirjoitti...

Kiitos kommentoijille.

Niin, nostalgia sana tarkoittaa menneen ihannointia, kaihoa, haikeutta. Sananmukainen merkitys sanalle on koti-ikävä, kotimaan kaipuu. (Wikipedian mukaan)

aino kirjoitti...

Kaunis, haikean suloinen kollaasi.

flora kirjoitti...

Nykyään ei olla enään viljapellossa,työmaallakaan.

trina kirjoitti...

Niin, onhan se elämä muuttunut huikean paljon. En tiedä millaista olisi nykyihmisen elää entisaikaa.

Liplatus kirjoitti...

Kauniita hyvä sanoja ja kuvia.

Risusydän kirjoitti...

Kaunis kollaasi :)
Huonosti taitaisi entisajan ihminen pärjätä, jos siirrettäisiin nykyaikaan. Vaan samoin kävisi nykyajan ihmiselle, jos joutuisi ruumiillisen työn pariin ilman tietokonetta, kännykkää, internettiä, nykyaikaisia työvälineitä...Ennen kuitenkin oltiin enemmän yhtä luonnon kanssa

trina kirjoitti...

Liplatus,
Kiitos.

Risusydän,
Nykyisin fyysinen työ tehdään koneilla, mikä kyllä helpottaa, mutta silti on kiirettä ja stressiä.

Puutarhatyökin on niin etääntynyt luonnosta, ettei sillä kohta enää ole luonnon kanssa mitään tekemistä. Onneksi meillä ei vielä Amerikan malliin laiteta muovisiirtonurmikoita pihoille!