tiistai 8. joulukuuta 2009

Kuuramaata ja jouluvalmisteluja







Vielä muutama päivä sitten oli näin talvisen huuruista täällä. Lunta jopa satoi lisääkin. Nyt loskasohjo peittää tiet. Minua ei säät nyt suuremmalti hetkauta. Olen juoksennellut päiväkausia asioilla eri paikoissa. Nyt rauhoitun hetkeksi kotioloihin tekemään jouluvalmisteluja. Paistan vähän makeaa pakkaseen ja joulukortitkin odottelevat vuoroaan. Jouluruuat, ne vähäiset, mitä meidän kahden hengen (+ kissa) talous syö, ostetaan valmiina. Paljon ei laitella. Joulunpyhinä käydään kahdessa kyläpaikassa, joten turhaan on kotiin ruokia laittaa pilaantumaan. Muutenkaan ei stressata jouluostoksilla. Lahjoja ei aikuisten kesken anneta. Kyläpaikkoihin vien omatekoiset jouluistutukset. Viime vuonna tehtiin joulun ruokaostokset Mäntsälän S-marketissa ohikulkumatkalla kymmenen minuuttia ennen kaupan sulkemisaikaa. Mukaan tuli luomukinkku, yhdet porkkana- ja lanttulaatikot, rosollia, graavilohta ja joululeipää. Sillin tein itse ja salaatin. Joululeivän olen ajatellut nyt leipoa itse. Makeiksi leivon pipareiden ja torttujen lisäksi taatelikakun ja juhlavan pullakranssin. Torttuihin ei löydy kaupoista oikeaa voitaikinaa, mihinhän ovat piilottaneet? Joka vuosi sama juttu, oikeaa voitaikinaa saa metsästää monesta kaupasta. Kasvimargariinitorttuja en suostu tekemään, eivät maistu niin hyviltä. Jos sitten teen oman torttutaikinan.

Mitä sinä laitat jouluksi?

8 kommenttia:

  1. Tähän alkuun heti: Hae pikkuinen jouluenkeli sivuiltani. Se tahtoo luoksesi!

    Joulunvalmistelusi ja ruokavalintasi kuulostavat mukavan kiireettömältä touhulta.
    Samanlaisella valikoimmalla meilläkin aika pitkälle mennäään, vuosien varrella on tullut joitakin omia juttuja jotka toistuvat... pinjansiemeniä kinkunkuorrutteeksi, hapankorppu-savulohirullia... jotakin pientä mistä kaikki tykkää. Ja piparitalo jossakin muodossa on mukava tehdä.

    VastaaPoista
  2. Mukavan rennon tuntuista, tuo teidän joulun valmistelu. Itsekin yritän olla ottamatta liikaa stressiä, mutta 5-henkinen perhe tarvitsee hieman enemmän ruokaa ja muksut ovat vielä siinä iässä, että lahjojakin tarvitaan. Yritän aina olla ostamatta liikaa syötävää, kun jouluna tulee kuitenkin syötyä liikaa. Saksassa asuvana en edes yritä taikoa suomalaista joulukinkku, vaan pääruoka vaihtelee. Perinteeksi on muodostunut ainoastaan jälkiruoka: marjoja, joiden päällä kermavaahdon ja jugurtin seos, joka yön yli jääkaapissa maustuu tumman sokerikerroksen alla. Sokeri sulaa mukavasti ja on kuin kastike. Herkullista!

    VastaaPoista
  3. Sitä perinteistä joulua meilläkin vietetään.
    kinkkua, lohta paria lajia,silakkarullat,
    laatikot, lihapullia, paistinkastike. ja salaatteja.
    Ainakin tarpeeksi, että kaikki saa vattansa täyteen!

    VastaaPoista
  4. Rennolla meiningillä osaat ottaa joulunajan. En itsekään kauheasti stressaa sen kanssa. Ihan tarpeeksi touhua on näin joulua ennen, kun on lahjatavara-alalla.

    Ihania kuvia taas. Oli kiva tavata.

    VastaaPoista
  5. Tuula,
    Kiitos enkelistä! Se koristaa nyt joulun ajan blogiani =) Hapankorppusavulohirullat kuulostavat tosi herkulliselta!

    Kasselin kyyhky,
    Saksassa on varmasti mielenkiintoisia omia jouluperinteitä! Tuo jälkiruoka on varmasti hyvää!

    Harakka,
    Hyvät jouluherkut teilläkin. Perinteinen ruoka on aina hyvää!

    Hanne,
    Samoin kiitos, oli kiva tavata! Hyviä jouluvalmisteluja niin kotiin kuin puotiinkin!

    VastaaPoista
  6. Heippa!

    Ihanaa kun osaat antaa aikaa ja säästää itseäsi turhilta..
    minä aion samoin thedä jotain itse ja ostaa jotain...
    Tortut maistuvat aina...

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa mukavan rauhalliselta teidän joulu. Ei turhaa hössötystä, jos ei sellaisesta tykkää. Minä taas tykkään hössöttää, mutta kaupoissa en haluaisi juoksennella. Jos ne lahjat vain jotenkin saisi (ja saahan niitä netistä tilaamalla ;) niin voisin helposti leipoa ja laittaa ruokaa kaiket päivät! :)

    Tänä jouluna luultavasti vain leivon lahjaksi joululeipää ja saaristolaisleipää, ehkä pikkuleipiä ja kakkuja. Itselle torttuja lisäksi. Jouluruuat jää meiltä usein laittamatta, koska vietämme poikani kanssa joulua joko siskoni tai vanhempieni luona. Apukokkina toimin tietenkin sitten siellä missä milloinkin ollaan.

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
  8. hanne ja Marika,

    Jokainen tekee asiat tyylillään. Tykkään kyllä puuhata ja tehdä juttuja itse, myös ruokaakin, mutta kun me ei niin kauheesti tarvita, kaksi ihmistä. Koristeita ja somistusjuttuja sekä joulukortteja teenkin sitten oikein ajan kanssa.

    Mukavaa joulun odotusta teillekkin!

    VastaaPoista