torstai 28. marraskuuta 2013

Kynttilän valun opettelua

Muistan lapsena, kun tehtiin äidin kanssa kynttilänjämistä uusia kynttilöitä. Silloin taidettiin tehdä vain pitkiä kruunukynttilöitä kastamalla. Nyt tarvitsin lähinnä lyhtykynttilöitä, joten halusin kokeilla kynttilän valamista muottiin.
Netissä on paljon hyviä ohjeita, joten en kerro sen tarkemmin työvaiheista. Jotain kuitenkin opin kantapään kautta, joten muutamia kokemuksesta opittuja vinkkejä voin tässä antaa.
Muotteja tai astioita minulla ei ollut paljon, mutta olin ottanut talteen vessapaperin hylsyjä, koska ne olivat sopivan kokoisia lyhtykynttilöihin. Liimasin sydänlangat kuumaliimalla pohjapahville. Vessapaperihylsyt liimasin erikeepperillä kiinni alustaan ettei steariini pääse valumaan pohjaraoista pihalle. Aika työlästä oli tuo hylsyjen esivalmistelu ja se kannattaakin tehdä edellisenä päivänä, että liima ehtii kuivua kunnolla.
Vanhoja lyhtykynttilöiden astioita oli muutama tallella. Näihin ja muutamaan lasiastiaan kiinnitin sydänlangan tiputtamalla kuumaliimatipan pohjalle. Tikulla painelin langan tiukemmin kiinni pohjaan.

Oli tuo vähän sottaista touhua. Ainakin ensikertalaiselle tuli sellaisia mokia, että en voinut välttyä steariinitipoista lattialla ja liedellä. Lisäksi aikaa meni aivan valtavan paljon, mutta senverran kivaa tuo touhu oli, että aion pyytää sukulaisia säästämään kynttilänjämiä minulle jatkossa. Nuo lyhtykynttilöiden muoviastiat osoittautuivat niin käteviksi, että niitä kannattaa säästää, varsinkin jos haluaa tehdä kynttilöitä ulkolyhtyyn.

6 kommenttia:

Nurkkalintu kirjoitti...


Onnittelut onnistuneesta projektista! Kauniita kynttilöitä.

Inna Vaara kirjoitti...

Etenkin vaaleansininen on kiva väri.

Cheri kirjoitti...

Olen säästänyt kynttilänjämät tuollaista projektia varten, mutta kun en saanut aikaiseksi hiiret popsivat suurimman osan kynttilänpätkistä vintillä :)

Huopalintu kirjoitti...

Nurkkalintu, on kiva tunne onnistua jossain uudessa asiassa.

Inna, tuosta vaaleansinisestä, tai luonnossa tuo väri on enemmänkin mintunvihreä, olen erityisen tyytyväinen. Sitä väriä ei löydy kaupoista.

Cheri, en tiennyt, että hiiretkin, lintujen lisäksi, syövät kynttilöitä!

hanne virtauksesta kirjoitti...

Ihanan värisiä kynttelilöitä!!
Hienoa kun jaksaa ja ehtii itse tehdä !!

Huopalintu kirjoitti...

Hanne, nyt on sellainen elämäntilanne, että ehtii.